Důchod - kdy na něho máte nárok a kdy můžete odejít do předčasného?

Tagy:  důchodový věk, pojištění, odchod do důchodu, předčasný důchod, sociální pojištění, kalkulačka, penze, senior

Články v sérii

  1. Důchody – starobní a invalidní důchod
  2. Blíží se váš nástup do důchodu? Jak ho vyřídit?
  3. Důchod - kdy na něho máte nárok a kdy můžete odejít do předčasného?
  4. Hlídejte si odpracovaná léta
Důchod - kdy na něho máte nárok a kdy můžete odejít do předčasného?

Téma důchod je čím dál více probírané téma, které se stává snad rok od roku kontroverznější záležitostí. Dnešní senioři si mohou s výškou důchodu „pískat“, byť žijí v domění, že je mizerný a mladí lidé, co alespoň trochu sledují aktuální situaci, jsou čím dál více rozčíleni. Hranice pro odchod do důchodu je stále zvyšuje, kdežto důchodové dávky zmenšují. Když vám před lety rodiče či dokonce prarodiče radili, abyste si začali spořit, neboť žádný důchod nedostanete, nebyli daleko od pravdy. Kdy tedy máte nárok na odchod do důchodu a kdy lze odejít do předčasného důchodu?

Důchod je právo, nikoliv povinnost

Na úvod je dobré si připomenout, že odchod do důchodu není vaše povinnost, nýbrž zákonné právo. Pokud si i po dosažení důchodového věku budete připadat stále mladí, fit a rozhodně se nechcete vzdát své práce a slušných výdělků, pak můžete v zaměstnání i nadále setrvat. V opačném případě se vás pak týkají stejná pravidla pro odchod do důchodu, jako u ostatních důchodců…

Podmínky odchodu do důchodu

Někteří jedinci žijí v domění, že jakmile dosáhnout oné hranice pro důchodový věk, mohou se ze dne na den „sebrat“, ukončit pracovní činnost a stát se seniorem. Ovšem pravidlem není pouze dosažení důchodového věku, který je u každého občana trochu jiný, ale rovněž je nezbytné splnit podmínku placení řádného sociálního pojištění. Laicky řečeno, musíte mít dostatek odpracovaných let, abyste si na důchodu vůbec mohli sáhnout.

Kdy vám bude vyplácen důchod? autor: Tax CreditsKdy vám bude vyplácen důchod? autor: Tax Credits

Jak zjistíte věk pro odchod do důchodu?

Jak bylo již řečeno, rozhodujícím faktorem je věk a také doba placení řádného sociálního pojištění. Ženy mají v tomto ohledu menší výhodu, neboť u nich hraje určitou roli ještě počet vychovaných dětí. Pokud nemáte ve svém okruhu známých a přátel nikoho pověřeného, kdo by vám věk pro odchod do důchodu zjistil, nemusíte zoufat. Prakticky na každém internetovém prohlížeči najdete nespočet interaktivních kalkulaček, které vás vyzvou k zadání potřebných dat a informací a následně vám přesný věk vypočítají. Často určí i přesné datum. Stejnou informaci by vám však měl sdělit váš zaměstnavatel, konkrétně mzdová účtárna. Následně se už můžete těšit na den „D“ a dopředu si zamluvit zajímavé seniorské pobyty, kde si svoji penzi náležitě užijete a poznáte mnoho nových lidí ve svém věku.

Kdy odejít do předčasného důchodu?

Samozřejmě je zde také možnost odejít do předčasného důchodu. Podmínky jsou zde poměrně jednoduché, nicméně striktně dané. Pokud splníte minimální hranici 35 let placení sociálního pojištění, pak můžete přemýšlet o odchodu do předčasného důchodu. Jistou výhodu zde mají opět ženy, které vychovaly více dětí. Podmínky jsou v České repulice obdobné, jako je tomu například na Slovensku, kde jsou nyní podmínky pro předčasný důchod po novém upraveny.

Článek Důchod - kdy na něho máte nárok a kdy můžete odejít do předčasného? byl publikován 26. července 2017 v 22.15 v rubrice PR články. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...