Co je předdůchod a jaké jsou jeho výhody?

Tagy:  důchod

Co je předdůchod a jaké jsou jeho výhody?

Nepleťte si předdůchod s předčasným důchodem. Není to totéž. Předdůchod není vyplácen státem, jsou čerpány vlastní naspořené peníze na doplňkovém penzijním spoření. Abyste mohli předdůchod čerpat, musíte splnit několik podmínek. Spořící doba musí být min. 60 měsíců, naspořená finanční částka musí být dost vysoká a měsíční splátka musí být min. 30 % průměrné mzdy MPSV atd.

Pět let před důchodem

Do předdůchodu můžete odejít už 5 let před dosažením důchodového věku. Ten závisí na pohlaví a roce narození, u žen také na počtu dětí.

Vyhnete se krácení za předčasnost

Pokud nechcete, aby byl váš starobní důchod krácen kvůli předčasnosti, předdůchod je ideální řešení. S jeho čerpáním se krácení vyhnete. Krácení se provádí za každých devadesát dní předčasnosti, a je nepříjemně citelné.

Zdravotní pojištění je placeno státem

V České republice je povinná účast na platbě zdravotního pojištění pro všechny občany s trvalým pobytem. Za předdůchodce ovšem platí zdravotní pojištění stát, což je velmi výhodné.

V předdůchodu lze pracovat

Pokud čerpáte předdůchod neznamená to, že nemůžete pracovat nebo podnikat. Předdůchod je sice určen hlavně pro ty, kteří již v předdůchodovém věku mají potíže najít práci. Pokud se ovšem stane, že čerpáte předdůchod a dostanete nějakou zajímavou pracovní nabídku, můžete ji bez problému přijmout a začít pracovat. Žádné hranice nejsou co se týče výše příjmů ani druhu pracovního úvazku.

Zvolte si výpočet důchodu

Jestliže odejdete do předdůchodu a poté začnete pracovat, máte možnost si zvolit, zda použijete při výpočtu starobního důchodu „vyloučenou dobu“ či „započítáte příjem během předdůchodu“. Pokud máte podobně vysoký příjem jako v minulých letech, potom je lepší, když příjem započítáte.

Úvodní obrázek: N!(K – loveforphotograp­hy/flickr.com

Článek Co je předdůchod a jaké jsou jeho výhody? byl publikován 6. února 2015 v 23.30 v rubrice Ostatní a Zaměstnání. Autorem článku je Nikol Havlatová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...