České důchody jsou mezi nejlepšími na světě

Tagy:  důchod

České důchody jsou mezi nejlepšími na světě

Máte pocit, že důchodový systém v Česku není nic extra? Výzkum jedné investiční společnosti ukazuje, že náš důchodový systém patří k těm nejlepším a nejbezpečnějším na světě. Ze 150 hodnocených zemí se Česko zařadilo na 15. příčku.

Dobrá zdravotní péče i sociální pojištění

Čeští důchodci mají k dispozici vysoký standart zdravotní péče. Ze studie vyplývá, že Češi můžou očekávat, že se dožijí asi 78 let. V sousedním Slovensku je to jen 76 let a např. v Maďarsku jen 75 let. Výzkum také vyzdvihuje náš dobře fungující systém zdravotního a sociálního pojištění oproti jiným zemím. Jsou tu ale i rizika, která zahrnují možné zhoršení ekonomické situace v souvislosti s konfliktem na Ukrajině a také nemalé a stále rostoucí zadlužení státu.

Nejhorší a nejlepší země

Za Českem se v žebříčku umístili země jako je Belgie, Japonsko, Francie atd. Na 22. místě Velká Británie, Slovensko až na 29. příčce.

Nejhorší podmínky mají důchodci z afrických zemí. Demokratická republika Kongo, Středoafrická republika a Togo. Těmto zemím patří několik posledních míst v žebříčku.

Naopak první příčka patří už druhým rokem po sobě Švýcarsku. Extrémně vysoká kvalita života a skvělý systém zdravotní péče. To jsou výhody a důvody proč se důchodci ve Švýcarsku mají nejlépe. Průměrný Švýcar se dožívá v průměru věku 83 let. V první desítce se nachází jen dvě mimoevropské země a těmi jsou Austrálie (3.) a Nový Zéland (10.). V první desítce najdete například i Německo, Rakousko nebo Norsko. Ale například také Island, který se umístil na 4. příčce.

Země na prvních 20 místech v žebříčku

  1. Švýcarsko
  2. Norsko
  3. Austrálie
  4. Island
  5. Nizozemsko
  6. Švédsko
  7. Dánsko
  8. Rakousko
  9. Německo
  10. Nový Zéland
  11. Lucembursko
  12. Kanada
  13. Finsko
  14. Jižní Korea
  15. Česko
  16. Belgie
  17. Japonsko
  18. Francie
  19. USA
  20. Slovinsko

Úvodní obrázek: Nahid Sikander/flickr.com

Článek České důchody jsou mezi nejlepšími na světě byl publikován 27. dubna 2015 v 00.00 v rubrice Ostatní a Zaměstnání. Autorem článku je Nikol Havlatová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...