Ušetřete s LED osvětlením

Tagy:  led, led žárovky

Ušetřete s LED osvětlením

V současné době se spousta věcí zdražuje a my všichni se snažíme někde ušetřit. Jednou z možností je začít svítit pomocí LED žárovek, které jsou mnohem úspornější. LEDky se vyplatí kupovat na internetu, kde se dají sehnat za velmi příznivé ceny.

Od klasiky k LED

Klasické žárovky kdysi znamenaly pro domácnosti po celém světě obrovskou revoluci. Využívaly se více než 130 let, ale před pár lety jim odzvonilo. Byly prohlášeny za nežádoucí kvůli neefektivnosti. Čím, ale žárovku nahradit? Uvažovalo se o halogenových žárovkách nebo zářivkách. Potom, ale přišel průlom v podobě LED žárovek. Nejdříve byly ovšem velmi drahé, což se zdálo jako velký problém. Postupně ale zlevňují a jsou stále účinnější.

Při koupi je nutné se zaměřit na spotřebu (udávaná ve Wattech – W), na svítivost (udávaná v Lumenech – lm), na závit, cenu a také barvu světla.

Proč doma používat LED osvětlení?

  1. Hlavním důvodem k používání LED technologie je až o 90 % nižší spotřeba. Proč je tato technologie tak úsporná? Tento zdroj tepla je vlastně studený. Nevyzařuje téměř žádné teplo a tím pádem se všechna energie přeměňuje na světlo.
  2. Také životnost je u LED osvětlení delší než u klasických „edisonek“. LEDka vydrží 50 až 100× déle.
  3. Ve srovnání s úspornými žárovkami, je úspora u LED technologie o polovinu vyšší. Navíc jsou LEDky neztrácejí svítivost, jako je tomu u úsporných žárovek.
  4. LEDka začne svítit okamžitě po jejím rozsvícení, a to plnou intenzitou. U úsporných žárovek je nutné počkat několik desítek sekund až minutu než se opravdu plně rozsvítí. Úsporné žárovky jsou tedy nevhodné do místností, kde potřebujete rozsvítit jen na krátkou chvíli (chodba, toaleta, spíž).
  5. U LED žárovek není problém s častým vypínáním a zapínáním. Neničí je to.

Úvodní obrázek: trenttsd/flickr.com

Článek Ušetřete s LED osvětlením byl publikován 22. února 2016 v 00.00 v rubrice Ostatní. Autorem článku je Nikol Havlatová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...