Vybavte si sklad pro své podnikání

Vybavte si sklad pro své podnikání

Máte vlastní podnikání, které chcete posunout dál? Prodáváte materiál nebo zboží? V určité fázi podnikání je zapotřebí pořídit skladové prostory a moderní techniku, díky kterým budete schopni odbavovat větší množství zboží nebo materiálu mnohem rychleji.

Vše předem promyslete

Pořízení a zařizování skladu není levnou ani jednoduchou záležitostí. Proto vše předtím dobře promyslete. Kromě výběru samotných prostor hraje důležitou roli také vnitřní uspořádání skladu.

Jak sklad zařídit?

Každý sklad musí být efektivně uspořádán, díky čemuž zvýšíte jeho efektivitu, navýšíte skladové kapacity a přispějete ke snížení nákladů.

Ve skladu se neobejdete bez základního vybavení, do kterého spadají skladové regály, které dnes řada firem nabízí na míru podle požadavků klienta a jeho prostorových možností. Dále se využijí různé police, přepravky, boxy, bedny, skříňky atd.

Regály do skladu

Co se týče samotných regálů, na trhu jich v dnešní době existuje celá řada. Jejich výběr se odvíjí od toho, co přesně za zboží nebo materiál nabízíte. Jiný typ regálového systému zvolíte např. při skladování těžkého a objemného zboží a jiné regály použijete na skladování pneumatik, potravin nebo drobného zboží.

Nejčastěji používané jsou paletové regály na uskladnění europalet nebo policové regály, které zajišťují přehlednost celého sortimentu. Sehnat se dají i kovové regály určené na pneumatiky, velkoplošný nebo tyčový materiál atd.

Manipulační technika

Pro snadnou manipulaci se zbožím budete potřebovat potřebné manipulační stroje, bez kterých se ve skladu neobejdete. Nahrazují totiž lidské ruce a usnadní těžkou fyzickou práci. Firmy nejčastěji pořizují tzv. vysokozdvižné vozíky, což je pojízdné zařízení s kabinou. Kromě kabiny je její nezbytnou součástí také zdvihací vidlice, která umožňuje obsluze bezpečnou manipulaci s převáženým materiálem či zbožím.

Do skladu se také nabízí nízkozdvižný vozík, který pohání elektřina, nebo lidská síla. Nejznámějším typem je paletový vozík, který je určený pro přemisťování palet. V neposlední řadě patří mezi manipulační techniku tzv. retrak, což je univerzální skladový vozík, který se liší od toho vysokozdvižného pouze umístěním kabiny.

Vhodné osvětlení a úspora energie

Ve skladových prostorách je základem rovněž vhodné osvětlení, které ovlivňuje celkové náklady na energii. Zvolte vhodné LED osvětlení a ušetřete nemalé částky za elektrickou energii (až 50 %). LED světla disponují dlouhou životností oproti klasickým žárovkám, takže i když je počáteční investici vyšší, z dlouhodobého hlediska jsou levnější a efektivnější.

Dalších úspor pak můžete docílit pomocí různých čidel, která světla bez pohybové aktivity vypnou nebo sníží jejich svítivost, pokud není potřeba jejich plný výkon.

Myslete na pracovníky ve skladu

Při zařizování skladových prostor myslete také na lidi, kteří zde budou pracovat. Součástí skladu musí být sociální zařízení. Dále byste jej měli vybavit o různé skříně na skříňky se zásuvkami na odložení osobních nebo pracovních věcí. Sklad můžete vybavit také koutkem, kde si budou moci zaměstnanci přichystat např. kávu nebo čaj.

Další doplňky do skladu:

  • rudly,
  • žebřík / lešení,
  • různé bedny, boxy, miniboxy, kontejnery,
  • drátěné koše.

Článek Vybavte si sklad pro své podnikání byl publikován 24. května 2019 v 11.45 v rubrice Ostatní. Autorem článku je Inzerce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...