Práci můžete hledat už během výpovědní lhůty

Tagy:  práce, zaměstnání

Práci můžete hledat už během výpovědní lhůty

Dali jste výpověď z práce, protože vám nevyhovovala, nepohodli jste se s nadřízeným nebo prostě toužíte po tom dělat něco jiného? Na to máte samozřejmě právo. Ale co teď? Novou práci musíte nejdříve najít. Ale kdy, když musíte chodit do práce?

Hledejte práci ve výpovědní lhůtě

Mnoho lidí o tom neví, ale ve výpovědní lhůtě máte nárok na volno, které využijete hledáním nového místa. Výpovědní lhůta činí 2 měsíce, což je celkem dlouhý čas, který se určitě vyplatí využít. Jistě totiž nechcete zůstat bez práce dlouho dobu. Nezáleží na tom, jak byl pracovní poměr ukončen. Zákoník práce vám ukládá půlden volna na hledání nového místa za každý týden ve výpovědní lhůtě. Máte tedy 8 půldnů volna. Není to příliš, ale lepší než nic. Na pár pracovních pohovorů to stačit bude. Jestliže dostanete výpověď z organizačních nebo zdravotních důvodů, budete mít toto volno dokonce placené.

Volno pouze pro hledání volného místa

Někdy půlden na pracovní pohovor nestačí. Jde o případy, kdy je na pohovoru mnoho zájemců a vy přesně nevíte, kdy přijdete na řadu. Také se může jednat o případ, kdy se pohovor koná v jiném městě. V takových případech se tyto půldny mohou sčítat. Zaměstnavatel s tím musí ovšem souhlasit.

Už jste si novou práci našli nebo ji vůbec nehledáte? Potom vám volno na hledání práce nepřísluší. Stejně by vám tento podvůdek pravděpodobně nevyšel. Zaměstnavatel často požaduje doložení účelu volna, na což má právo.

Nečekejte na skončení pracovního poměru

Výpovědní lhůta je skvělý čas pro hledání zaměstnání. Přesně víte, kdy ve stávajícím zaměstnání budete končit, takže víte, kdy na novém místě můžete začít. Pro potenciálního zaměstnavatele budete vypadat jako odpovědný a pilný kandidát na místo. Navíc se vyhnete období bez práce, při kterém můžete zlenivět a ztratit disciplínu.

Úvodní obrázek: Christian Heilmann/flickr.com

Článek Práci můžete hledat už během výpovědní lhůty byl publikován 14. prosince 2015 v 00.00 v rubrice Zaměstnání. Autorem článku je Nikol Havlatová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...