Jak vybrat tu správnou hypotéku?

Tagy:  hypotéka, bydlení

Jak vybrat tu správnou hypotéku?

Našli jste nemovitost, která vám vyhovuje po všech stránkách, spočítali příjmy a výdaje a rozhodli jste se, že si vezmete hypotéku. Teď ještě zbývá najít takovou hypotéku, která bude pro vás ideální.

Fixní nebo variabilní sazba?

Vybrat si můžete fixní nebo variabilní (plovoucí) sazbu. U obou najdete výhody i nevýhody. Fixní sazbu volí lidé častěji, zejména kvůli vyšší jistotě. Splátky jsou totiž pevné po určité období podle úrokové sazby, která byla dohodnuta mezi klientem a bankou. Období jsou různá, nejčastěji se jedná o 3 nebo 5 let. Po skončení tohoto období vám banka nabídne nový úrok, který určitě nebude nízký. Vy můžete souhlasit či nikoli. Pokud nesouhlasíte začne vyjednávání s bankou, s tou současnou nebo s jinou. Souhlasit s první nabídkou banky se většinou nevyplácí, takže ji nepřijímejte bez rozmyslu. Raději smlouvejte. Banka nemůže přijít o většinu svých klientů a proto se určitě dohodnete na nějakém kompromisu.

Pokud zvolíte variabilní sazbu nebudete mít stanovenou pevnou sazbu. Úroková sazba se bude pohybovat podle situace na peněžním trhu. Nevíte tedy nikdy předem jak vysokou budete za konkrétní měsíc platit splátku. Ale ve výsledku vás může taková hypotéka stát méně než ta s fixní sazbou.

Měsíční splátka není vše

Měsíční splátka nezahrnuje všechny výdaje, které musíte zaplatit. Je nutné počítat s dalšími poplatky, které konečnou splátku zvýší. Jedná se především o pojištění neschopnosti splácet, pojištění nemovitosti, životní pojištění, znalecké posudky, vypracování smluv, poplatek za vedení hypotečního účtu atd.

Zvolte typ splácení

Na výběr máte ze tří možností – degresivní, progresivní anebo anuitní. U degresivního splácíte z počátku vyšší splátky, které se s lety snižují. U progresivního je to přesně naopak. Nejdříve jsou splátky nižší a zvyšují se. Nejčastější volbou jsou splátky anuitní, které jsou po celý čas splácení stejné.

Úvodní obrázek: Pictures of Money/flickr.com

Článek Jak vybrat tu správnou hypotéku? byl publikován 21. září 2015 v 00.00 v rubrice Půjčky. Autorem článku je Nikol Havlatová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...