Jak získat příspěvek na bydlení

Tagy:  žádost o příspěvek na bydlení, nárok na příspěvek na bydlení, jak zažádat o příspěvek na bydlení, doplatek na bydlení

Jak získat příspěvek na bydlení

Příspěvek na bydlení je sociální dávka, která pomáhá těm, kteří mají nízké příjmy a vysoké náklady na bydlení. Dávku je možné pobírat neomezeně dlouhou dobu a je jedno jestli bydlíte ve vlastním nebo v nájmu, jen tam musíte mít trvalé bydliště.

Jaké jsou podmínky pro přiznání příspěvku na bydlení

V první řadě je třeba mít trvalý pobyt v místě bydliště.

A 30 % příjmu vám (nebo 35% v Praze) nestačí k pokrytí nákladů na bydlení. Do nákladů na bydlení se počítají náklady na užívání bytu, energie, vodné, stočné, vytápění a na odpady. Nepatří sem poplatky za internet, televizi ani splátka hypotéky. Do příjmů se počítá nejen příjem ze zaměstnání nebo podnikání, ale také podpora v nezaměstnanosti, dávky nemocenského pojištění, to je i mateřská, důchody, rodičovský příspěvek a příspěvek na dítě.

Náklady na bydlení se předkládají za předchozí čtvrtletí prostřednictvím faktur, složenek, SIPO, účtenek, popř. nájemní smlouvy. Normativní náklady jsou stanoveny tabulky, která určuje výši nákladů na bydlení dle velikosti obce, typu bydlení a počtu osob. V případě, že jsou skutečně náklady na bydlení vyšší než normativní, dávku stát vyplatí jen do výše normativní nákladů na bydlení.

Zda máte nárok na příspěvek na bydlení, si můžete vypočítat na kalkulačce.

Jak si podat žádost

Žádost o příspěvek se podává na Úřadu práce, kde si můžete tiskopis vyzvednout nebo si ho stáhnout z internetu.

S sebou přinesete průkaz totožnosti, doklad o výši čtvrtletního příjmu a doklad o výši nákladů na bydlení za čtvrtletí.

Nárok na dávku je vyplácen zpětně a je třeba žádat každé kalendářní čtvrtletí.

Doplatek na bydlení

V případě, že ani příspěvek na bydlení není dostatečný na pokrytí nákladů, je možné zažádat o dávku v hmotné nouzi, tzv. Doplatek na bydlení. Pokud je některá z osob v domácnosti v hmotné nouzi a nezbývají prostředky na živobytí, vzniká nárok na dávku. Žádost se také vyřizuje na úřadu práce, také se dokládá formulář, příjmy za poslední tři měsíce a doklady o zaplacení nákladů na bydlení.

Článek Jak získat příspěvek na bydlení byl publikován 21. listopadu 2017 v 08.00 v rubrice Ostatní. Autorem článku je Karolína Arnoštová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...