Zásady pro bezpečné nakupování v internetových aukcích

Tagy:  aukce, internetová aukce

Zásady pro bezpečné nakupování v internetových aukcích

Nákup zboží přes internetové aukce je velmi oblíbeným a rozšířeným způsobem, jak levně nakoupit. Výhodou je i velice široká nabídková škála. Na aukcích najdete vše od obuvi, přes oblečení, šperky nebo elektroniku až po sběratelské kusy. Můžete se zde ovšem bohužel setkat i s podvodníky. Jak nakupovat, abyste se těmto problémům vyhnuli?

1. Zkontrolujte reference prodejce

Internetové servery mají většinou systém hodnocení prodejců. Předtím než se rozhodnete pro koupi od konkrétního prodejce, podívejte se na jeho reference. Může se stát, že se objeví pár negativních komentářů nebo hodnocení z tisíce. Nemusí to automaticky znamenat, že prodejce je podvodník. Ale jestliže bude mít daný prodejce více negativních než pozitivních ohlasů, není dobrý nápad kupovat zboží u něj.

2. Pozor na cenu

Nalezli jste na aukci předmět za opravdu velmi nízkou cenu? To je určitě pěkné, ale není to podezřelé? Raději prodejci zavolejte nebo napište a zeptejte se ho, jak je možné, že je cena tak nízká. Pokud neodpoví, zboží nekupujte. Hlídejte si i cenu poštovného. Někteří prodejci nabídnou nízkou cenu, ale vysoké poštovné. Hlavně nový kupující, kteří s těmito nákupy nemají velké zkušenosti, na poštovné zcela zapomenou. Pak se můžou opravdu hodně divit.

3. Chyba v parametrech

Toto platí hlavně u koupě elektroniky. Prodávající může uvést chybné technické parametry. Někdy je to zkrátka omyl, přehlédnutí či překlepnutí. Jsou ale i případy, kdy jde o omyl záměrný. Podívejte se na konkrétní výrobek na jiných webech a parametry překontrolujte. Jestliže budou jiné, opět akčního prodejce kontaktujte.

4. Porovnejte zboží od více prodejců

Pokud se nejedná o sběratelské nebo nějaké unikátní předměty, jsou výrobky nabízeny v aukcích od více prodejců. Výrobek je stejný, ale ceny se můžou radikálně lišit. Proto se vyplatí nekupovat první zboží, které najdete.

Úvodní obrázek: Stephen D/flickr.com

Článek Zásady pro bezpečné nakupování v internetových aukcích byl publikován 22. června 2015 v 00.00 v rubrice Ostatní. Autorem článku je Nikol Havlatová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...