Důchodová reforma 2013 a co přinese?

Tagy:  důchodová reforma 2013, životní minimum, dávky

Důchodová reforma 2013 a co přinese?

Důchodová reforma, která začne fungovat od 1. 1. 2013, s sebou přinese mnoho změn, jež se dotknou všech pracujících, zejména občanů, kterým bude méně než 35 let. Ti stojí totiž před rozhodnutím, zda nebudou část svých povinných odvodů na důchodové pojištění platit do státního (průběžného) systému, nýbrž na vlastní individuální důchodový účet do soukromých penzijních fondů. Lidé budou mít zkrátka možnost vyvést část svých povinných odvodů do soukromých penzijních společností na svůj účet. Tato část činí 3% sociálního pojištění ze superhrubé mzdy. Z toho ovšem vzejde podmínka dalších dodatečných vlastních plateb a to minimálně ve výši 2% ze základu pro výpočet odvodu na sociální pojištění. 1% pak mohou lidé dobrovolně odvádět a posílat ve prospěch svých rodičů. Je nutné zmínit, že se jedná pouze o možnost, nikoliv o povinnost.

Podmínky a výhody

Rozhodnutí, zda do systému dobrovolně vstoupit musí občané učinit do 35 let a je nevratné, tzn., že jej nelze změnit. Lidé starší 35 let se pak musí rozhodnout nejpozději do 31. 12. 2013, zda chtějí do tohoto systému spoření vstoupit. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek se však nechal slyšet, že i navzdory schválenému zákonu se bude snažit o to, aby se tento způsob spoření prosadil a stal se tak pro mladé generace automaticky žádoucím. Důchodová reforma se také dotkne žen, jelikož postupně vymizí pravidlo, které udávalo, že zejména ženy s větším počtem dětí odcházely do penze dříve než muži. Dojde tedy ke sjednocení důchodového věku mužů a žen již bez ohledu na pohlaví či počet dětí. Občanům narozeným po roce 1965 se důchodová hranice pro odchod do důchodu opět zvýší. Jestliže nyní odcházejí lidé do penze v sedmdesáti letech, pak současní dvacátníci budou odcházet o dalších deset let později. Podle dosavadních prognóz se pětina mužů důchodového věku s největší pravděpodobností ani nedožije. Důchodovou reformu pocítí opravdu každý, od mladých lidí až po staré občany, což bude zejména znát na vyšší dani z přidané hodnoty. Je ovšem zapotřebí myslet na rodiny s dětmi, důchodce a nejchudší vrstvy v české populaci a proto těmto skupinám obyvatel vláda slibuje toto zdražení na dani z přidané hodnoty kompenzovat.

Příspěvky a dávky

Za výraznou pozitivní změnu se považuje zvýšení částek životního minima. Již v letošním roce došlo ke zvýšení z původní částky životního minima jednotlivce, která činila 3.126,– Kč na částku 3.410,– Kč. Rovněž částky životního minima pro okruh společně posuzovaných osob se od roku 2012 navýšil a od příštího roku se opětovně zvednou. Navýšení částek životního minima má podstatnou a rozhodující úlohu především pro dávky poskytované v závislosti na výši příjmu, které jsou zakotveny ve druhém pilíři sociální politiky. Jsou to dávky státní sociální podpory, mezi které řadíme přídavek na dítě, příspěvek na bydlení a porodné. Zjednodušeně řečeno, čím vyšší budou částky životního minima, tím větší počet lidí splní podmínky pro nárok na výplatu těchto dávek.

Článek Důchodová reforma 2013 a co přinese? byl publikován 1. srpna 2012 v 00.00 v rubrice Zaměstnání. Autorem článku je Barbora Keprdová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...