Mateřská dovolená – co bychom měli vědět?

Tagy:  dovolená, mateřství, mateřská dovolená, nemocenská, rodičovská dovolená

Mateřská dovolená – co bychom měli vědět?

Mateřská dovolení je jedno z témat, které se dříve nebo později dotkne téměř každé ženy.

Co je mateřská dovolená?

Mateřská dovolená je dovolená poskytovaná matkám novorozených dětí v rozsahu standardně 28 týdnů. V případě, že se ženě narodilo dvě a více dětí, dovolená se prodlužuje na 37 týdnů. Minimální nutná doba strávená v rámci mateřské dovolené je 14 týdnů. Mateřská dovolená se krátí v případě, že z ní žena vyčerpala více než 6 týdnů již před porodem a ten nenastal dříve, než byl očekáván. V takovém případě se dovolená krátí na 22 týdnů, na 31 týdnů v případě narození dvou a více dětí.

Mateřská dovolená je určena k zotavení matky po porodu a péči o novorozeného potomka. V tomto ohledu se liší od rodičovské dovolené. Rodičovskou dovolenou může čerpat matka, nebo otec. Není povinná, její trvání je omezeno do 3 let věku dítěte.

Nástup na mateřskou dovolenou

Zaměstnankyně na mateřskou dovolenou nastupuje pouze oznámením prostřednictvím tiskopisu, který je potvrzen lékařem. Nemusí tedy o ni žádat jako v případě klasické dovolené.

Žena je po dobu mateřské dovolené v práci omluvena, jelikož se jedná o důležitou osobní překážku v práci. Zaměstnankyně sice nepobírá náhradu mzdy, zato ji však náleží dávky nemocenského pojištění.

Vztah mateřské dovolené a dovolené na zotavenou

Důležitý je pro zaměstnankyně fakt, že přestože je žena na mateřské dovolené, je tato její nepřítomnost posuzována jako výkon práce. Toto má mimo jiné vliv na vznik nároku na klasickou dovolenou na zotavenou. Matka, ať již po mateřské nebo rodičovské dovolené, může požádat o okamžité čerpání dovolené na zotavenou. V případě, že mateřskou dovolenou čerpala v rozsahu, na který měla nárok, musí ji zaměstnavatel umožnit bezprostřední navázání těchto dvou dovolených.

Peněžitá pomoc v mateřství

Ženy čerpající mateřskou dovolenou mají nárok za daných podmínek na dávky nemocenského pojištění. Nárok vzniká v případě, že žena v předchozích dvou letech byla alespoň po dobu 270 dní nemocensky pojištěná.

Výše této dávky je stanovena na 69 procent z denního vyměřovacího základu platu, který žena měla před nástupem na dovolenou.

Návrat do pracovního procesu

Jestliže se žena vrací do pracovního procesu po čerpání mateřské dovolené v takovém rozsahu, na jaký měla nárok, musí ji zaměstnavatel zařadit na stejné místo, které měla před nástupem na ni. Výjimku lze udělat pouze v případě, že tato práce odpadla nebo bylo zrušeno pracoviště, v takovém případě ji však musí zařadit dle pracovní smlouvy.

Článek Mateřská dovolená – co bychom měli vědět? byl publikován 1. července 2011 v 00.00 v rubrice Ostatní. Autorem článku je Pavla Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...