Životní pojištění – ano či ne?

Tagy:  pojištění, životní pojištění, pojistka, pojišťovny, úmrtí, spoření

Životní pojištění – ano či ne?

Na boom životního pojištění si většina z nás dobře vzpomíná. Produkt byl masově propagován, dokonce vznikaly skupiny lidí, kteří se specializovali výhradně na uzavírání smluv životního pojištění. Je ale mnoho informací, které většina z nich zapomněla sdělit.

O životním pojištění

Definice životního pojištění je snadná, ne vždy však byla sdělována. Životní pojištění je totiž v prvé řadě pojištěním života pojištěnce. Nemá tedy zajistit finance na jeho pohodlnější stáří, ale zajistit příbuzné pro případ, že by pojištěnce postihla smrt. Pokud tedy pojištěnec zemře, jeho příbuzní dostanou peníze od pojišťovny.

Pro koho je prioritně určeno?

Životní pojištění je tedy prioritně určeno těm osobám, na kterých jsou jiné osoby závislé. Prostřednictvím pojištění se tak například zajišťuje manžel, manželka či životní partner, potomci či rodiče. Pojištění má smysl pro osoby, které jsou ekonomicky aktivní a svým příjmem vyživují další osoby. Toto je tedy základní otázka, kterou by si měl každý položit.

Druhy životního pojištění

Aby pojišťovny přilákaly více klientů, vytvořily celé portfolio sestávající z různých druhů životního pojištění. Nejčastější je třeba kapitálové životní pojištění nebo investiční životní pojištění. Kromě samotného životního pojištění je tedy typická také složka spořící.

Pojištění není spoření

Životní pojištění je typicky prodáváno jako výhodná forma spoření. Skutečnost však hovoří úplně jinak. Primárně se skutečně jedná pouze o pojištění, atribut „spořící“ má z něj udělat pouze snadněji prodejný produkt.

V případě, že klient uzavře pojištění se spořící složkou, ani po mnoha letech se nedostane na zajímavé zhodnocení financí. Na pomyslný spořící účet jde jen malá složka z pravidelně placeného pojistného. Ohromná část financí i zisku připadne na různé náklady.

Výhodný business

Životní pojištění je velmi zajímavým produktem pro pojišťovny i finanční poradce. Pojišťovna si velmi dobře vybírá své klienty, tedy minimalizuje riziko, že by musela skutečně vyplácet pojistné plnění. Pokud klient smlouvu uzavře a poté si to rozmyslí, obvykle mu pojišťovna nevyplácí ani korunu z toho, co bylo určeno pro sjednané spoření.

Finance získané na pojištění jsou pro pojišťovnu snadno a pravidelně nabývaným kapitálem. S každou pojistkou jsou však spojeny v počátku vysoké náklady. Sumu ve výši zhruba 24 splátek pojistného totiž poukazuje tomu, kdo s klientem smlouvu uzavřel, tedy různým makléřským společnostem.

Článek Životní pojištění – ano či ne? byl publikován 8. května 2011 v 00.00 v rubrice Pojištění. Autorem článku je Pavla Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...