Investice do zlata jsou osvobozeny od některých daní. Víte, které to jsou?

Tagy:  Investice do zlata jsou osvobozeny od DPH | Zlaťáky

Investice do zlata jsou osvobozeny od některých daní. Víte, které to jsou?

Mnoho investorů chápe zlato jako zcela přirozenou, ba svého druhu povinnou součást svého investičního portfolia. Není se přitom co divit – zejména pro individuální investory představuje zlato velmi výhodnou komoditu. Nejen že si trvale a dlouhodobě uchovává vysokou hodnotu, ale investice do zlata jsou navíc osvobozeny od některých daní. Víte, jak daňové zvýhodnění v případě nákupu a prodeje cenných kovů funguje? A platí za všech okolností?

Foto: Shutterstock.comFoto: Shutterstock.com

Osvobození cenných kovů od daně z příjmů

Zákon o dani z příjmů v § 4 odst. 1 jasně uvádí, že “příjem z prodeje hmotné movité věci“ je od daně osvobozen. Při nákupu či prodeji zlata proto fyzické osoby nemusejí odvádět žádnou daň z příjmů, ačkoli se o příjem ve skutečnosti jedná.

Legislativní norma však zároveň definuje několik výjimek, mezi nimiž je třeba brát v potaz především tu, že příslušná věc – tedy například investiční zlaté mince – nesmí být nyní, ani v uplynulých 5 letech zahrnuta do obchodního majetku. Osvobození od daně tedy nelze uplatnit v situaci, pokud svou investici pořizujete s tím, že se stane součástí vašeho obchodního majetku.

Zjednodušeně řečeno pak platí, že klíčovým kritériem osvobození od daně z příjmu je skutečnost, zda do cenných kovů investujete jako fyzická osoba či je nakupujete na firmu.

Také zákon o DPH myslí na zlato

Na daňové úlevy lze dosáhnout také v rámci Zákona o dani z přidané hodnoty. Od DPH – bez nároku na odpočet daně – je dle § 92 příslušného zákona osvobozeno
tzv. investiční zlato zakoupené mimo obchodní majetek.

Pozor je ovšem třeba dát na to, co zákon daným pojmem rozumí. Za investiční zlato totiž nelze pro účely daňového zvýhodnění považovat například ze zlata vyrobené pamětní mince, které nejsou zákonným platidlem a neodpovídají definici investičního zlata osvobozeného od DPH.

Specifická je pak rovněž situace osvobození od DPH u investic do stříbra.

Článek Investice do zlata jsou osvobozeny od některých daní. Víte, které to jsou? byl publikován 24. dubna 2023 v 00.00 v rubrice Investice. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...