Co rozhoduje o tom, zda dostanete, či nedostanete půjčku?

Co rozhoduje o tom, zda dostanete, či nedostanete půjčku?

Pokud jsou vaše žádosti o půjčku často zamítány, stojí za to udělat krok zpět a prozkoumat aspekty rozhodovacího procesu věřitele, které vám mohou způsobovat potíže. Jaké jsou faktory, které ovlivňují rozhodnutí věřitele o vaší půjčce?

Pokud žádáte o hypotéku, leasing na auto, osobní půjčku nebo jakoukoli jinou půjčku, chcete ji získat bez potíží a co možná nejrychleji. Vaše žádost o půjčku však nemusí vždy dopadnout dobře. Je to proto, že věřitelé zvažují řadu faktorů, aby se ujistili, že půjčku poskytují zodpovědně.

Pokud nevíte, co věřitel hledá, může být pro vás obtížnější získat schválení. Nejlepším možným způsobem, jak zajistit, že půjčku dostanete, je seznámit se s různými faktory, které mohou významně ovlivnit rozhodnutí věřitele o vaší půjčce.

Před odevzdáním žádosti o půjčku si můžete přečíst následující faktory, které vám pomohou získat co nejpříznivější odpověď od věřitele.

Co berou věřitelé při zvažování žádosti o půjčku v úvahu?

Věřitelé při rozhodování o půjčce zohledňují nejrůznější faktory. Zatímco někteří z nich jsou při půjčování peněz shovívaví, jiní mohou být pozoruhodně přísní. Je také třeba poznamenat, že každý věřitel je jiný a může přikládat větší váhu jiným faktorům. Mnoho věřitelů hledá důvěryhodné dlužníky, aby minimalizovali rizika spojená s půjčováním peněz.

Přesto níže uvádíme faktory, které věřitelé obvykle zohledňují při rozhodování o vaší půjčce. Jejich znalost může znamenat rozdíl v tom, zda se kvalifikujete pro půjčku a získáte ji s výhodnou úrokovou sazbu.

Jak jste spravovali svůj úvěr

Věřitelé obvykle zkoumají vaši úvěrovou zprávu, aby věděli, jak jste v minulosti spravovali svůj úvěr u jiných věřitelů. Pokud jste na svých minulých úvěrových účtech neměli zmeškané nebo opožděné platby, mohou vás považovat za úvěruschopného. Vaše platební historie spolu s dalšími údaji ve vaší úvěrové zprávě je však v podstatě obsažena v jediném čísle známém jako úvěrové (kreditní) skóre. Čím je vaše úvěrové skóre vyšší, tím lépe bude vaše žádost o úvěr vyřízena.

Kolik vyděláváte a kolik v současné době dlužíte

Je důležité si uvědomit, že věřitelé raději půjčují peníze dlužníkům, u kterých mají jistotu, že budou půjčku splácet podle dohody. Díky tomu jistě použijí poměr vašeho dluhu k příjmům, aby určili, kolik vyděláváte a kolik v současné době dlužíte.

Kolik si chcete půjčit a na co to je

Částka, kterou si chcete půjčit, a způsob, jakým ji plánujete použít, může také ovlivnit rozhodnutí věřitele o vaší žádosti o půjčku. Je to v podstatě jeden ze základů, podle kterého věřitelé určují, jak vysoké úroky si budou účtovat. Pokud si půjčíte vyšší částku, pravděpodobně také zaplatíte vyšší úrok z půjčky.

V závislosti na typu půjčky, kterou si budete půjčovat, mohou věřitelé také požadovat, abyste složili zástavu. Obvykle to však dělají, pokud žádáte o značnou částku. Věřitelé by chtěli, abyste půjčku zajistili, a oni tak měli jakousi ochranu, pokud byste zmeškali splátky. V závislosti na věřiteli může mít na vaši žádost určitý vliv i účel půjčky.

Jak dlouho můžete půjčku splácet

Důležitou roli při rozhodování věřitele hraje doba, po kterou budete půjčku splácet. Obvykle se cítí pohodlněji, když vám půjčí na kratší dobu. Je to proto, že je méně pravděpodobné, že půjčku nesplatíte, pokud ji budete muset splatit dříve. Ale to by samozřejmě z vaší strany znamenalo vyšší měsíční splátku.

Kolik máte likvidního majetku

Věřitelé často berou v úvahu vaše likvidní aktiva, když žádáte o půjčky, jako je hypotéka, půjčka na auto nebo na bydlení. Pokud vidí, že máte finanční prostředky nebo majetek, který můžete snadno proměnit v hotovost, mohou vám věřitelé poskytnout nižší sazby nebo lepší podmínky. Dává jim to jistotu, že máte finanční polštář, do kterého se můžete rychle vrátit a splácet, i když přijdete o práci.

Jaké jsou vaše možnosti?

Kromě výše uvedených faktorů stojí za zmínku, že na vaší žádosti o půjčku může mít velký vliv i typ věřitele, kterého si vyberete. Pokud chcete zvýšit své šance na schválení, možná budete muset jít k věřiteli, který nejlépe vyhovuje vašim potřebám a kvalifikaci.

Jaké existují typy poskytovatelů půjček?

Seznamte se s následujícími typy věřitelů a zjistit, kam se nejvíce hodíte.

Tradiční věřitelé

Tradiční věřitelé obvykle označují banky a družstevní záložny. Ze všech dostupných možností komerčních úvěrů mohou tradiční věřitelé nabízet nejlepší podmínky. Problémem však je, že je obtížnější se na ně kvalifikovat, protože mají přísnější požadavky na žádost.

Alternativní věřitelé

Na druhou stranu alternativní věřitelé existují teprve několik desítek let. Říká se jim také online půjčky a nepodléhají stejné úrovni regulace jako banky nebo družstevní záložny. Často mají mírnější podmínky a mnohem rychlejší dobu vyřízení než tradiční věřitelé. Tito věřitelé si však mohou účtovat vyšší úrokové sazby.

Závěrem

Všude existují různé možnosti financování. Ne všechny jsou však stejné. Pokud chcete získat co nejlepší podmínky, musíte věnovat čas rešerši různých věřitelů a zjistit, co hledají a přizpůsobit se jejich podmínkám.

Autorem článku je společnost ZOXO – poskytovatel férových nebankovních úvěrů

Článek Co rozhoduje o tom, zda dostanete, či nedostanete půjčku? byl publikován 29. srpna 2022 v 00.00 v rubrice Půjčky. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...