Od 1. září odstartuje Milostivé léto 2022

Od 1. září odstartuje Milostivé léto 2022

V exekuci jsou v ČR stovky tisíc lidí, mnoho z nich trápí exekuce již dlouhá léta. Nedaří se jim z ní vyhrabat, penále narůstají, mnohdy až do několikanásobné výše původního dluhu. Pro lidi v této situaci je určena akce Milostivé léto.

Už jsme ho zažili loni. Název „léto“ byl trochu zavádějící, protože akce probíhala od 28.října 2021 do 28.ledna 2022. Dlužníci se v tomto období mohli zbavit svého dluhu zaplacením jistiny (původní částky dluhu) bez navýšení o úroky, penále a další položky dluhu. K tomu zaplatili pouze správní poplatek ve výši necelé tisícovky. Vše ostatní jim bylo odpuštěno.

Akce ministerstva, k níž se přidala řada firem

S nápadem na Milostivé léto přišlo ministerstvo spravedlnosti, mělo se jednat o dluhy vzhledem k veřejnoprávním institucím. Dalo se tedy levněji smazat dluhy za:

  • svoz odpadu,
  • nájemné v městských bytech,
  • prodloužené studium,
  • účty za plyn a elektřinu,
  • pokuty za jízdu na černo,
  • zdravotní pojištění apod.

K akci se ovšem přidala i řada soukromých institucí a bank, levněji jste se tedy mohli zbavit i dluhů u AirBank, Komerční banky, Modré pyramidy, České spořitelny, Monety, Home Credit a jiných.

Využilo jí 15 tisíc dlužníků

Na konci března letošního roku Exekutorská komora zveřejnila statistiku, podle níž Milostivé léto využilo 15 000 lidí. Zastavilo se 42 000 exekucí, dlužníkům bylo odpuštěno 1,55 mld. Kč. Ze statistik vyplývá, že do akce se zapojili spíše lidé s nižším počtem exekucí, průměrný počet exekucí na jednoho dlužníka totiž zůstal na hodnotě 6,37.

Předpokládá se však, že celkový počet lidí, jimž Milostivé léto pomohlo, je vyšší. V době zveřejnění těchto čísel ještě nemusela být všechna data propsána do centrální evidence exekucí.

Kdo nestihl využít příležitost, může to udělat letos

Od 1. září 2022 bude akce Milostivé léto probíhat znovu, a to po dobu 3 měsíců. Letos se bude vztahovat na exekuce zahájené před 28. říjnem 2021, opět se bude vztahovat jen na veřejnoprávní dluhy, i když se očekává zapojení dalších institucí stejně jako loni.

Podmínky jsou obdobné, jen se platí vyšší správní poplatek (1500 Kč). Podle vlády jde už o poslední možnost, jak se vypořádat s dluhy za výhodnějších podmínek, další příležitost již nebude.

Akce se vztahuje pouze na fyzické osoby, nikoliv právnické. Dlužník nesmí být v insolvenčním řízení a jeho exekuce musí být vyřizována soudním exekutorem (nesmí je vymáhat daňová či celní správa).

Jak využít Milostivého léta 2022?

Důležité je být proaktivní. Máte-li zájem akce využít, kontaktujte exekutora spravujícího vaši exekuci (případně všechny exekutory), požádejte o vyčíslení hodnoty jistin a dohodněte se s ním na splacení jistiny + správního poplatku. Pak už si jen v registru exekucí ověřte, že vám byla exekuce zastavena. Milostivé léto vám má pomoci, proto je i celý proces poměrně snadný. Rádi vám poradíme, jak ve vašem případě postupovat.

Můžeme vám také pomoci např. prodat nemovitost s věcným břemenem či třeba zajistit zpětný leasing nemovitosti anebo výkup nemovitosti.

Článek Od 1. září odstartuje Milostivé léto 2022 byl publikován 1. června 2022 v 00.00 v rubrice Novinky. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...