Jak vypočítat úroky z hypotéky?

Jak vypočítat úroky z hypotéky?

Vypočítat, kolik z půjčené částky na nový byt nebo dům budete bance přeplácet, je složitější, než se na první pohled může zdát – výši úroku totiž ovlivňuje jistina a čas. Než se pustíte do čtení článku, ujasněte si pár pojmů. Při sjednávání hypotéky se s nimi určitě setkáte.

Hypoteční slovníček aneb zorientujte se v hypotečních pojmech

  • Jistina – je částka, kterou jste si půjčili od banky. Nejsou do ní zahrnuty úroky ani žádné jiné další poplatky.
  • Úrok – odměna bance za to, že vám půjčila peníze. Jeho výši najdete v úvěrové smlouvě, liší se dle délky trvání, výši a rizikovosti úvěru.
  • Úrokové období – rozlišujte podle období, na které úrok platí. Nejčastější je roční, označuje se p.a. (per annum). Setkat se můžete například i s pololetní, čtvrtletní nebo měsíční.
  • Anuita – anuitu chápejte jako splátku úvěru (nejčastěji měsíční), který se nemění. Pokrývá splátku jistiny i úroků.
  • Bonita – říká, zda je klient schopný splácet bance svůj dluh. Je jedním z nejdůležitějších kritérií, které banka posuzuje při rozhodování, zda půjčku poskytne, nebo ne.
  • RPSN – jeho hodnota ukazuje výhodnost či nevýhodnost poskytovaného úvěru. Číslo bývá vyšší než samotná hodnota úvěru, zahrnuje totiž všechny další poplatky, které se k hypotéce vážou.
půjčkypůjčky

Vymaňte se z představy, že pokud si půjčíte 100 000 Kč s úrokem 3,5 %, vrátíte bance o tři a půl procenta víc, tedy 103 500 Kč.

Při výpočtu výše úroku počítejte s jistinou, vaší bonitou, příjmy a dobou, po kterou máte hypotéku splácet – z půjčené částky se totiž každý den vypočítává tzv. denní úrok, jehož sazbu najdete v bankovní smlouvě. Po jejich sečtení na konci každého měsíce zjistíte část vaší měsíční splátky. Ulehčete si výpočet pomocí hypoteční kalkulačky

Dnes ručně výši úroků už nikdo nepočítá. Manuální výpočty nahradily tzv. hypoteční neboli úvěrové kalkulačky, které využívají snad všechny banky na trhu. Vypočítají měsíční splátku, výši úroku i RPSN.

jak si půjčitjak si půjčit

Využít ji můžete ještě předtím, než se vydáte za svým hypotečním poradcem – uděláte si představu, kolik měsíčně musíte zaplatit za útulné bydlení Prazedeveloperském projektu či chatu na Vysočině a zda na potřebnou částku vůbec dosáhnete.

Článek Jak vypočítat úroky z hypotéky? byl publikován 20. prosince 2021 v 17.15 v rubrice Ostatní. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...