Vylepšete své bydlení: Jak na odhlučnění podlahy?

Vylepšete své bydlení: Jak na odhlučnění podlahy?

S hlukem nemají problém jen obyvatelé panelákových bytů. Také v rodinném domě se vám může stát, že se hluk po domě šíří více, než byste si přáli. Možná jste při stavbě podcenili izolaci podlahy a teď nahoře v pokojích slyšíte televizi zespodu z obýváku. Co s tím? Izolujte!

Izolace, foto: potichu.czIzolace, foto: potichu.cz

Důmyslné odhlučnění podlahy se však neřeší pouze z důvodu rušícího hluku ze spodního patra. Problém může spočívat rovněž v něčem jiném.

Vrže vám podlaha?

Z podlahy se mohou linout otravné zvuky také ve chvíli, kdy po ní chodíte. Tento druh hluku bohužel vychází z konstrukce, případně stavu podlahy. Není pravda, že vržou pouze podlahy staré, i když právě u těch je to běžnější. Dřevo postupně pracuje, vlivem změn teplot mění své rozměry, mezi dřevěnými díly vzniká napětí, a proto při pohybu slyšíte vrzavý zvuk.

V tomto případě se aplikuje kročejová izolace. Obvykle se používají lisované desky z polyuretanové pěny, ty se dají mezi podlahovou konstrukci a povrchovou podlahovou konstrukci.

Slyšíte hluk od sousedů?

Nepříjemné zvuky od sousedů nebo ze spodu od televize, případně hlučná ulice. Na tohle se daleko lépe než kročejová izolace hodí lisované akustické desky. I ty se umisťují pod svrchní podlahovou krytinu, případně se mohou přilepit do podhledů. Vyrábí se v různých tloušťkách a pěticentimetrové desky při dvojitém kladení zachytí až 75 % hluku. Jak? Desky nejsou vyrobeny z jednolitého kusu, a proto velmi špatně vedou zvuk. Zvuk se totiž špatně šíří mezi různými materiály.

Kročejová izolace, foto: potichu.czKročejová izolace, foto: potichu.cz

Renovujte svůj domov, když je na to čas

Kromě odhlučnění můžete udělat i cokoliv jiného, na co doposud nebyl čas. Pořiďte hezké nové parapety, kupte hezčí dveře, pusťte se do nového čalounění jídelních židlí, případně renovujte zvenku – postavte na zahradě konečně tu pergolu, o níž dlouho sníte, vyčistěte fasádu. Možnosti jsou nekonečné a počasí se pomalu začíná lepšit, takže budete mít příležitost se pustit do díla. Zpětně si pak budete moct říct, že jste covidovou pandemii využili ku prospěchu.

foto: potichu.cz

Článek Vylepšete své bydlení: Jak na odhlučnění podlahy? byl publikován 18. března 2021 v 22.45 v rubrice Ostatní. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...