Na co všechno se dá prakticky využít molitan?

Na co všechno se dá prakticky využít molitan?

Molitan byl hojně využíván v minulosti a využívá se dodnes. V některých oborech ho sice nahradily jiné materiály, v jiných si stále drží své nezastupitelné místo. Tušíte, kde všude byste ho mohli použít v domácnosti? Možná i vám s něčím pomůže.

MolitanMolitan

Kvalitní molitan není nic jiného než měkký lehčený polyuretan (PUR) s vynikajícími tepelnými a izolačními vlastnostmi. Prodává se v různých objemových hmotnostech i tvrdostech.

Měkká výplň polštářů i vaší židle

Začněme hned doma v obýváku. Molitan se patrně ukrývá ve vaší pohovce, sedačce, židli, polštářcích, ale také v pelíšcích pro psy a kočky, máte ho nejspíš i v matraci, na níž každý večer usínáte. Vyplňují se jím dětské hračky, najdete ho i v sedačkách automobilu.

Seženete ho v různých podobách

Molitan se prodává v podobě desek, akustické izolace i molitanové drti. Dá se nařezat na velikost, kterou potřebujete, a zbytek už si doma upravíte. Například pro židle se vyrábí přímo nařezané molitanové sedáky, takže budete mít jednodušší práci.

Jak pracovat s molitanem?

Hlavně na něj neklekejte, zdeformovali byste ho. Molitan můžete řezat třeba dlouhým kuchyňským nožem, jejž používáte na chleba. Ještě lépe by to šlo laserem, avšak pro domácí použití je to zbytečné. Oproti jiným materiálům, jako je například měkký filc, se s molitanem pracuje daleko snadněji. Na filc se hodí spíš řezací plotr než nůž.

Látka měkký filc barva žlutá, foto: takoy.czLátka měkký filc barva žlutá, foto: takoy.cz

Kde ho koupit?

Molitan, ať už ho sháníte k obnově starších židlí nebo jako matraci pro panenky, se dá pořídit nejsnadněji online. Není těžký, proto se dá docela dobře zaslat poštou či přepravní společností. Spousta e-shopů nabízí nařezání molitanu přesně podle vašich potřeb, stačí se zeptat. Mají výkonné řezací plotry, takže provedou přesnější řez než vy doma nožem.

Zbývá tedy jenom si vybrat. Můžete si totiž pořídit molitanový hřeben, molitan určený pro akustickou izolaci se speciálním povrchem, molitanovou drť na výplň polštářku, molitanový válec do polštářků ve tvaru válce a mnoho dalšího.

Článek Na co všechno se dá prakticky využít molitan? byl publikován 18. března 2021 v 22.45 v rubrice Ostatní. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...