Letos se očekává růst hypoték, tak neváhejte příliš dlouho

Tagy:  hypotéky, hypoteční kalkulačky, refinancování, úroková sazba, opatření ČNB

Letos se očekává růst hypoték, tak neváhejte příliš dlouho

Úrokové sazby začaly růst již minulý rok a bohužel ani letos se jejich růst nezastaví. Po pěti letech nízkých sazeb přišla ČNB s regulačními opatřeními a tím pádem ještě více omezila dostupnost vlastního bydlení pro střední třídu.

Co nás letos čeká

Návštěva hypotečního poradce, foto: summit mortgageNávštěva hypotečního poradce, foto: summit mortgage

V roce 2018 se dočkáme zvýšení úrokové sazby v průměru na 3% a také se budou zdražovat nemovitosti ve velkých městech. Zdražování nemovitostí roste v Česku nejrychleji oproti zbytku Evropy. V případě, že přemýšlíte o koupi nemovitosti a hypotéce, dlouho neváhejte. V současnosti si můžete zatím ještě sjednat hypotéku s úrokem od 1,59% a některé banky nabízejí výhodnou dobu fixace dokonce až na patnáct let.

Kde sjednat nevýhodnější hypotéku

Sjednejte si hypotéku nyní, foto: thomasjackson1345Sjednejte si hypotéku nyní, foto: thomasjackson1345

Buď můžete nasvítit několik bank, kde vám udělají nabídku nebo si na internetu v jednotlivých bankách zjistíte nejnižší úrok. Perfektní jsou také hypoteční kalkulačky, které vám vypočítají podle udaných let splácení i měsíční splátku. V případě, že nemáte čas vybírat mezi jednotlivými bankami, navštivte nezávislou hypoteční kalkulačku, kde vyplníte potřebné údaje spolu s telefonním číslem a emailovou adresou, a pak budete jen čekat, až vás bude kontaktovat specialista s nejvýhodnější nabídkou, která nejlépe splňuje vaše kritéria a přání.

Když hypotéku máte, ale chcete refinancovat

Sankce za předčasné ukončení hypotéky, foto: Elika real estateSankce za předčasné ukončení hypotéky, foto: Elika real estate

Refinancování znamená splacení závazku jinou bankou a předení hypotéky k vybrané bance s výhodnějšími podmínkami. V případě, že opustíte původní banku předčasně, před skončení doby fixace, účtuje si tato banka pokutu. Zjistěte si proto, kdy přesně vám končí fixace, ať se vyhnete pokutě, které může být tak vysoká, že se vám refinancování k jiné bance, i přesto že má nižší úrok, nevyplatí. Některé banky své klienty informují o úrokových sazbách na nové období fixace přibližně měsíc přes skončením fixace, ale nespoléhejte se na to a informujte se u své banky včas.

Článek Letos se očekává růst hypoték, tak neváhejte příliš dlouho byl publikován 19. února 2018 v 06.00 v rubrice Půjčky. Autorem článku je Karolína Arnoštová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...