Plyn bude zlevňovat. Kolik ušetříte?

Tagy:  plyn, topení

Plyn bude zlevňovat. Kolik ušetříte?

V ČR vytápí plynem asi jeden a půl milionu domácností. Asi 75 % ceny tvoří obchodní složka, která ovšem loni zlevňovala. A to hned z několika důvodů. Jedním z nich je snížení ceny ropy a nezapomeňme ani na teplé počasí, které panovalo. Kolik tedy letos ušetříte?

Poplatky za distribuci se zvyšují

K obchodní složce je potřeba přičíst ještě poplatky za distribuci, které každý rok určuje Energetický regulační úřad. Od tohoto roku se poplatky lehce zvýšily. Důvodem je snížení spotřeby zemního plynu, které bylo způsobeno relativně teplým počasím. Poplatky se zvýšily různě podle distribučního regionu. U RWE jde o cca 1,7 %, u E.ONu asi o 4 % a v Praze se jedná o bezmála 9 %.

Dodavatelé zlevňují. Kolik ušetříte?

Zvýšení poplatků za regulaci se však příliš neprojeví, protože je kompenzuje zlevnění obchodní složky plynu. Jedná se většinou o 3 až 5 %. Sleva záleží na jednotlivých dodavatelích i samotném produktu. Některé společnosti už začaly nabízet slevy na podzim minulého roku, tedy před začátkem topné sezóny. Šlo o slevy, které dosahovaly snížení ceny až o 8 %.

Takže můžete počítat s úsporou. Nedá se přesně říct o kolik, protože to záleží na produktu a dodavateli, kterého si vyberete. Řádově půjde o stovky až tisíce korun za rok.

Neberte první nabídku

Kolik ušetříte záleží především na tom, jakou cenu si dokážete vyjednat u dodavatele. Společnosti nabízí spoustu zajímavých akcí, které jsou často časově omezené. Je tedy potřeba sledovat situaci na trhu. U některých akčních produktů byste mohli opravdu litovat, že jste je prošvihli. Některé smlouvy jsou na dobu určitou v jiných se sjednává fixní cena, která zůstane stejná i v případě zlevňování. Takže se vám jistě vyplatí vědět, jak to vypadá na trhu se zemním plynem a vybrat nabídku, která vám nejvíce vyhovuje. A nezapomeňte pořádně prostudovat obchodní podmínky.

Úvodní obrázek: Geoffrey Gallaway/flickr.com

Článek Plyn bude zlevňovat. Kolik ušetříte? byl publikován 21. března 2016 v 00.00 v rubrice Ostatní. Autorem článku je Nikol Havlatová. Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...