Čím topit? Není to jen o ceně

Tagy:  vytápění, topení

Čím topit? Není to jen o ceně

Chystáte se ke stavbě domu nebo jeho rekonstrukci? Pak je nutné vybrat i způsob vytápění, který je opravdu velmi důležitý. Jakým způsobem topíte doma teď? Určitě máte přehled o tom, kolik za rok protopíte a také víte, jestli vám konkrétní druh vytápění vyhovuje. Zvolíte v novém bydlení ten stejný způsob nebo vyberete jiný?

Pohodlí nadevše

Při výběru je velmi podstatné také to, zda jste rodina, mladí lidé nebo důchodci. Důležité je to z hlediska pohodlí. Pro mladého člověka nebude problém řezat, sekat a rovnat dřevo nebo vynášet popel. Také s uhlím to není jednoduché. Pro staré osoby může být topení uhlím nebo dřevem zkrátka příliš namáhavé. Musíme si uvědomit, že vytápění není jen o ceně, ale o řadě parametrů. Kromě ceny nesmíme zapomínat ani na jednoduchost obsluhy, dostupnost a skladování paliva, výhřevnost nebo vliv na životní prostředí.

Pro koho je vhodné…?

Pojďme si představit různé druhy vytápění s tím pro koho jsou vhodná. Začněme třeba s palivovým dřevem. Toto palivo je vhodné pro ty, kteří se nebojí práce, nechtějí příliš utrácet a mají rádi opravdu teplo. Dále tu máme hnědé a černé uhlí. Obě tyto varianty jsou cenově velmi výhodná volba, hlavně tedy v případě hnědého uhlí. A co dřevěné pelety? Vhodné především pro domácnosti, které dávají přednost obnovitelným zdrojům a zároveň chtějí topit pohodlně. Vybrat si můžete i tepelné čerpadlo, které je dobré pro domácnosti s vysokou spotřebou elektřiny. U zemního plynu je největší výhodou komfort spojený s vytápěním. To stejné platí i pro elektřinu.

Rozhodnutí není otázka pár dnů

Například auto si nevyberete během jednoho večera. Je třeba přemýšlet, počítat, zkoumat vaše potřeby a finanční možnosti. U druhu vytápění je to stejné. Požádejte odborníka o zpracování pořizovacích ale také provozních nákladů, důležité je také vědět, kdy se vám investice vrátí. S těmito informacemi se vám bude rozhodovat lépe.

Úvodní obrázek: Dave Murphy/flickr.com

Článek Čím topit? Není to jen o ceně byl publikován 1. února 2016 v 00.00 v rubrice Ostatní. Autorem článku je Nikol Havlatová. Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...