Potřebujete hotovost do výplaty? Pět rad, čemu se vyhnout

Potřebujete hotovost do výplaty? Pět rad, čemu se vyhnout

Potřebujete peníze a do příštího měsíce čekat nemůžete? Zachrání vás půjčka před výplatou. Jen si při jejím sjednávání dejte pozor na těchto 5 věcí:

1. Pokoutní lichváři

V novinách, v časopisech, na nástěnkách i na sloupech ve městech se často objevují nabídky půjček. Většinou slibují vysoké částky bez nutnosti ručení, doložení příjmů a často i bez nutnosti předložení dokladů. Na takové nabídky si ale dejte velký pozor a raději se jim obloukem vyhněte.

V drtivé většině případů se jedná a nepoctivé lichváře, kteří vás sedřou z kůže. Obrazně, když budete platit včas, doslova, když budete mít s placením potíže. Máte spoustu jiných možností, jak si bezpečně půjčit peníze, a to i když třeba nemáte svoji finanční minulost úplně bez poskvrnky.

2. Nesrozumitelné podmínky a nepochopitelné smlouvy

Pokud nerozumíte podmínkám smlouvy, musíte složitě dohledávat podmínky poskytnutí půjčky, nebo máte dokonce pocit, že před vámi důležité informace zatajují, rychle z toho vycouvejte. Společnost, která nedovede jasně říci, kolik vám půjčí, kolik jí máte vrátit a co se stane v případě, že se zpozdíte, není pro vás tou pravou.

3. Nepřiměřeně vysoké poplatky, úroky a sankce z prodlení

Půjčky před výplatou mají většinou povahu tzv. mikropůjčkek do 5000 Kč, nemusejí se proto řídit zákonem o spotřebitelském úvěru. Nebankovní instituce tak nejsou povinny prověřovat bonitu svých potenciálních klientů (jejich schopnost splácet). Některé společnosti přímo počítají s tím, že můžete mít se splácením problémy a nejvíce na tom profitují. Pečlivě si proto prostudujte podmínky, aby nakonec poplatky, úroky a sankce z prodlení nezdvojnásobily váš dluh. I to se totiž stává.

4. Drahé upomínky

Některé společnosti poskytující půjčky před výplatou si v případě zaslání upomínek účtují velmi vysoké sumy. Často se pohybují v řádech stokorun a množství upomínek, které vám mohou přijít, navíc není smluvně omezeno. Dejte si proto pozor a zjistěte si, jak je to ve vašem případě.

5. Zbytečně drahé první půjčky

Pokud si půjčujete poprvé, určitě pořádně prozkoumejte nabídku jednotlivých společností. Mnoho jich totiž nabízí stále nebo v rámci nějaké akce první půjčku úplně zdarma. Zaplatíte tak jen tolik, kolik si půjčíte. Takovou možnost by byla škoda nevyužít.

Článek Potřebujete hotovost do výplaty? Pět rad, čemu se vyhnout byl publikován 9. září 2015 v 14.00 v rubrice PR články. Autorem článku je Inzerce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...