Jak vysoké jsou studijní náklady vysokoškoláka?

Tagy:  vš, vysoká škola

Jak vysoké jsou studijní náklady vysokoškoláka?

Studium na veřejných vysokých školách se neplatí. Je tedy zadarmo. Opravdu? A co náklady spojené se studiem? Peníze na studijní materiály, dopravu pokud dojíždíte, ale i MHD ve městě, kde studujete, ubytování a „studenský život“ také něco stojí.

Dojíždět nebo se přestěhovat?

Dost samozřejmě záleží na tom, jestli studujete ve městě, kde bydlíte nebo ne. Jestliže máte vaši univerzitu 5 minut od domu, můžete být šťastný člověk. Nepotřebujete platit dojíždění do vedlejšího města nebo placení koleje či soukromého bytu (pokud bydlíte u rodičů). Vaše měsíční náklady na studium se tímto razantně snižují.

Druhou variantou je, že vaše univerzita se nachází v jiném městě. Zde samozřejmě záleží na vzdálenosti. Pokud se jedná o vedlejší město, můžete dojíždět. Jestliže musíte dojíždět z Aše do Brna, vyplatí se vám přestěhovat se do Brna. Nejde jen o ty peníze za vlaky, ale půlka vašeho života byste trávili v dopravních prostředcích. A to nebývá zrovna příjemně strávený čas.

Věnujte pozornost výběru oboru

Nevyplácí se, když si prostě jen tak vyberete něco, co by vás mohlo bavit. Zapřemýšlejte nad tím a zeptejte se třeba kamarádů, kteří na dané školy chodí. Je tu totiž nebezpečí prodlužování, které se vám může nepříjemně prodražit. Standardní doba studia je na bakalářském stupni 3 roky a na magisterském 2 roky. Prodloužit můžete maximálně o jeden. Tedy k titulu Mgr. nebo Ing. se musíte probojovat nejdéle za 6 let. Pokud se vám to nepovede, musíte prodlužovat studium a to se platí. Na každé univerzitě se platí různé částky, ale počítejte min. s pár tisícovkami za semestr.

Status studenta

Do věku 26 let máte jako student spoustu výhod. Platíte nižší částky za vlak nebo MHD, různé kulturní akce a můžete navštěvovat menzu. Navíc za vás stát platí zdravotní a sociální pojištění. Jestliže budete mít dobré studijní výsledky, můžete získat prospěchové stipendium.

Úvodní obrázek: Francisco Osorio/flickr.com

Článek Jak vysoké jsou studijní náklady vysokoškoláka? byl publikován 20. července 2015 v 00.00 v rubrice Ostatní a Zaměstnání. Autorem článku je Nikol Havlatová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...