Proč berou ženy méně než muži?

Tagy:  zaměstnání

Proč berou ženy méně než muži?

Jistě už jste před lety slyšeli o tom, že muži dostávají vyšší mzdy než ženy na stejné pozici. Pokud jste si mysleli, že se tato situace změnila mýlíte se. Tento trend je stále aktuální a to i přesto, že podle výzkumů jsou ženy vzdělanější, zkušenější a výkonnější.

Na začátku mají stejně

V počátcích kariéry jsou na tom muži i ženy podobně. S postupem času se začínají projevovat rozdíly, které se zvětšují. Kolem 40 až 55 roku věku, už je znatelný veliký rozdíl mezi mzdami obou pohlaví. Rozdíl ve mzdách ženy a muže na stejné pozici je kolem 21 % v neprospěch ženy. Česká republika je s tímto velkým rozdílem zařazena mezi prvních pět zemí EU, kde jsou největší rozdíly ve výši mezd mezi pohlavími.

Proč mají ženy nižší platy?

Jednou z příčin jsou rodičovské povinnosti žen. Pokud se žena s partnerem rozhodne založit rodinu, znamená to většinou pro ni, že bude pár let doma pečovat o potomka. Často se také stává, že po prvním potomkovi přijde brzy druhý. To už může znamenat třeba pětiletou nebo šestiletou pauzu. A i po nástupu do práce bude chvíli trvat než se do toho žena opět dostane. Kolega-muž, který začínal ve stejnou dobu už je dávno někde jinde a odpovídá tomu i jeho vyšší plat.

Důvodem může být, že se ženy tak trochu diskriminují už na začátku – v životopisu nebo při pohovoru. Podle průzkumů si říkají až o 23 % nižší plat než muži. Ženy si také mnohem více zdráhají říci si o zvýšení platu. Muži s tím problém nemívají. Už i kvůli tomu, že se nebojí více riskovat.

V jakých profesích berou ženy více?

Učitelky na základních a středních školách nebo soudci a psychologové. V těchto profesích nenajdeme příliš velké rozdíly v platech mezi ženami a muži. Dokonce by se dalo říct, že ženy jsou na tom o trochu lépe. Zaměstnání, kde mají ženy vyšší platy než muži jsou policie, hasiči, recepční, servírky, řidičky MHD a další.

Úvodní obrázek: Sara Ashley/flickr.com

Článek Proč berou ženy méně než muži? byl publikován 23. února 2015 v 22.30 v rubrice Ostatní a Zaměstnání. Autorem článku je Nikol Havlatová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...