Jak si říct o vyšší plat?

Tagy:  plat, zvýšení platu

Jak si říct o vyšší plat?

Chcete vyšší plat a chystáte se s touto prosbou navštívit svého šéfa? Potom je nezbytné se na schůzku připravit. Nikdo není rád, když musí platit víc. Proto musíte mít v rukávu dobré argumenty k tomu proč by měl přidat zrovna vám. Nebojte se o zvýšení požádat. Pokud to nevyjde podle vašich představ, příště už třeba ano.

Důležité je správné načasování

Nejlepší doba je taková, kdy zaměstnanec dosáhne nějakého úspěchu nebo kdy firma získala důležitou zakázku. Lidé z vedení mají v takových chvílích mnohem lepší náladu a jsou ochotnější. Schůzka by měla proběhnout v klidu a někde v soukromí. Na zvýšení platu se nikdy neptejte jen tak na chodbě nebo na parkovišti před budovou.

Máte na vyšší plat nárok?

Žádat o zvýšení platu není úplně příjemná činnost. Musíte v podstatě prosit svého šéfa a pak čekat na výsledek vašeho snažení. Člověk s rozumem o něco takového žádá ve chvíli, kdy je přesvědčený o tom, že má na vyšší plat nárok. I tak se ovšem může stát, že je jeho žádost zamítnuta. Nevěšte hlavu. Požádejte o zaplacení nějakého kurzu, třeba jazykový nebo počítačový kurz. Opět si tím zlepšíte pozici ve firmě. A navíc můžete nově nabyté zkušenosti využít i u případného dalšího zaměstnavatele.

O kolik chcete zvýšit plat?

Váš šéf bude mít pravděpodobně mnohem více zkušeností s takovým jednáním než vy. Přesto se nesmíte bát. Prostě s ním debatujte, argumentujte a udržte si svou cenu. O konkrétních částkách nikdy nemluvte, připravte si určité rozmezí. Nikdy nesmí být přemrštěné, musíte zvolit takové rozmezí, které by vám vyhovovalo, ale zároveň víte, že je pro zaměstnavatele akceptovatelné. Většinou se jedná o zvýšení platu o 5 až 10 %.

Toto je nejlepší chvíle, kdy se vytasit se svými argumenty. Ovšem musí být pravdivé. Např. zmiňte rostoucí objem práce, zlepšující se výsledky, snižování nákladů atd. Věřte, že vaše životní situace nikoho moc nezajímá. Jestliže si začnete stěžovat, že nemáte peníze na dovolenou u moře, že musíte platit alimenty a hypotéku, bude to jen trapné.

Úvodní obrázek: Vishal Patel/flickr.com

Článek Jak si říct o vyšší plat? byl publikován 5. ledna 2015 v 00.00 v rubrice Zaměstnání. Autorem článku je Nikol Havlatová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...