Ekonomický růst Číny není nekonečný

Tagy:  ekonomika, růst, export, Čína

Ekonomický růst Číny není nekonečný

Nelze si nevšimnout, že Čínský dovoz z Japonska v prosinci klesl o 16.2%, dovoz z Tchaj-wanu klesl o 6.2%. Shnaghai nákladní index klesl v listopadu o 1.4% na nejnižší úroveň v historii 919.44, před tím klesal několik měsíců po sobě.

Pokračujeme dále, Baltic Dry Index, který měří přepravní tarify rudy, obilí a sypkých materiálů klesl za poslední rok o 44%. Kasper Moller z Maersk řekl v Pekingu, že je to hlavně díky slabé čínské poptávce po železné rudě.

Železniční, silniční, vodní a letecký objem nákladní dopravy pro celou Čínu klesl na 31 780 m tun v listopadu z 32 340 m tun v říjnu. Není to tak velký pokles, ale pořád negativní. Spotřeba elektřiny byla na podzim beze změn, ale výrazně poklesla meziročně o 8.9% v září, –8% v říjnu a –7.7% v prosinci.

Ceny nemovitostí se výrazně propadají v 70ti čínských městech. Tak jak mohl být růst HDP za poslední kvartál 8.9%? To je opravdu záhadou.

Bylo viděl zlepšení na začátku roku, nicméně Čína má nebezpečnou úvěrovou bublinu, která je za hranicemi únosnosti, HDP se zvýšilo o 100% behem 5ti let a úvěry rostly 2× více než v USA za roky 2002–2007. Je jasné, že toto tempo není možné déle táhnout jen s umělých stimulů.

Podle agentury Fitch umělý nárůst HDP z každého půjčeného Yuanu již zkolaboval. A jako poslední bod, je naivní přesvědčení vlády, že čínské domácnosti pomohou ekonomice nastartováním spotřeby, přestože domácnosti mají nevyšší míru úspor na světě a celková jejich spotřeba je zatím jen 36% HDP.

Profesor Michael Pettis z Pekinské univerzity toto vyvrací. Číňané nemají věší úspory než jiné východoasijské národy. A důvod proč je spotřeba tak nízka, je proto, že jsou nízké platy, podíl pracovníka na HDP je tak velmi nízký. Celá ekonomika je masivně deformována a vázána na nadměrné investice.

Toto je hluboce strukturální a nelze to změnit vůbec snadno. Navíc to vše směřuje až k sebezničení. Ač je Čína úžasná země, přesto nenašla recept na trvalý super růst.

Nic takového prostě neexistuje.

Zdroj: The Telegraph a DailyFX.cz Forex Team

Článek Ekonomický růst Číny není nekonečný byl publikován 1. února 2012 v 13.00 v rubrice Ostatní. Autorem článku je redakce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...