Auto na operativní leasing nebo finanční leasing

Tagy:  pořízení auta, nové auto, finanční leasing, operativní leasing

Auto na operativní leasing nebo finanční leasing

Doba je rychlá a my se jí chceme přizpůsobit. Když po něčem zatoužíme, chceme to tady a teď, proto si většina lidí bere operativní leasing, protože jen málo kdo má na účtu tak vysokou částku, kterou by mohl zaplatit auto, a ještě by mu tam zbyla rezerva pro každý případ. Kromě toho, za pár let se vám auto ovšední a zatoužíte po novém modelu, takže přibudou další starosti s prodejem a koupí nového auta.

Jak to co nejlépe vyřešit

Pořízení nového autaPořízení nového auta Autor: houdoken

Řešením je auto na operativní leasing. Jedná se o pronájem vozidla na určitou dobu (2, 3 nebo 4 roky) pro soukromé osoby, firmy a podnikatele, kteří chtějí jen jezdit a o nic víc se nestarat.

Při uzavření smlouvy neplatíte žádnou akontaci.

Měsíčně platíte dohodnutou částku, která zahrnuje pronájem auta, povinné ručení a havarijní pojištění. Některé společnosti mají ve splátce operativního leasingu zahrnuty také pravidelné servisní prohlídky, asistenční služby, dálniční známu a zimní pneumatiky s přezutím a uskladněním.

Podnikatelé mohou navíc zahrnout splátky do daňových nákladů.

Pro někoho může být nevýhodou stanovený počet kilometrů za rok. Nejčastěji se jedná o 20 000 km/rok. Nepříjemné je také stanovení osob, které mohou auto užívat.

Naproti tomu finančním leasingem si splácíte vlastní auto, které se ale po celou dobu splácení ve vlastnictví leasingové společnosti a vy se tedy stanete majitelem až po řádném splacení.

Vzhledem k ceně a době splácení, většinou auto doplatíte a začnete pokukovat po novém modelu. No není lepší a jednodušší si auto raději pronajmout?

Každý rok jiné autoKaždý rok jiné auto Autor: Robert Hulak

Ukázkový příklad

Koupě vlastního auta za 500 000 Kč.

Za něj ročně utratíte:

  • 10 000 Kč za zimní pneumatiky
  • 14 000 Kč pojištění
  • 5 000 Kč servisní prohlídka a výměna kol

Za tři roky se rozhodnete auto prodat a dostanete za něj tak polovinu pořizovací ceny. Za dobu tří let vás auto stálo přibližně 565 000 Kč. V případě leasingu s 4% úrokem vyjde auto po třech letech na 586 000 Kč v případě složení 30% akontace předem.

To samé auto můžete mít na operativní leasing s měsíční splátkou 5 500 Kč a za tři roky užívání vás vyšlo přibližně na 200 000 Kč. A vy můžete bez starostí auto vyměnit za jiné, které se vám zrovna líbí. To se budou sousedi koukat.

Článek Auto na operativní leasing nebo finanční leasing byl publikován 2. března 2018 v 08.00 v rubrice Půjčky. Autorem článku je Karolína Arnoštová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...