Bezpečnostní a protipožární dveře do rodinného domu? Dnes žádný problém

Bezpečnostní a protipožární dveře do rodinného domu? Dnes žádný problém

Rodinný dům by měl být zabezpečen stejně dobře, možná i lépe, než byt. Alespoň co se dveří týká. Pořízení kvalitních bezpečnostních a protipožárních dveří je rozhodně na místě. Při vybírání vhodného typu je dobré se vyznat v nabízených možnostech a vědět, co jaké značky a parametry znamenají.

Proč pořídit bezpečnostní dveře?

Při rozhodování, jestli pořídit klasické nebo bezpečnostní dveře, zvažte všechna možná rizika. Bezpečnostní dveře mají tu výhodu, že jsou vyrobeny tak, aby jejich vylomení nebo poškození s cílem vniknutí do objektu bylo téměř nemožné. Mají skvělé tepelně izolační vlastnosti a jsou vynikající protihlukovou ochranou.

Dostatečné zabezpečení v podobě bezpečnostních dveří je často kritériem některých pojišťoven. Pokud této podmínce nevyhovíte, nemůžete se v případě vzniklé škody dožadovat vyplacení pojistného.

Jaké bezpečnostní dveře vybrat?

Samotní prodejci označují dveře podle toho, do jaké bezpečnostní třídy spadají. Bezpečnostních tříd je 6. Nesou označení RC 1 až RC 6 a jsou specifikovány v normě ČSN EN 1627 – 1630. Nejméně odolná je RC 1 a nejvíce odolná RC 6. Pro domy se nejčastěji používají dveře s označením RC 2, 3 nebo 4. RC 4 je nejvyšší běžně užívaná třída bezpečnostních dveří a další dvě se používají už pouze na dveře trezorové.

Ani bezpečnostní dveře však nejsou nepřekonatelné. Pro zvýšení jejich bezpečnosti se doporučuje pořídit i odpovídající zárubně a zvolit bezpečnostní zámek spolu s kvalitním kováním.

Potřebné certifikáty a označení protipožární odolnosti

V České republice se dodávkou protipožárních dveřních a okenních systémů zabývá například společnost SULKO. Při výběru protipožárních dveří se orientujte podle symbolů, které určují dané bezpečnostní vlastnosti dveří. Konkrétně jde o tato označení:

  • El – dveře brání šíření požáru i tepelného toku
  • EW – dveře odolávají plamenům, ale zahřívají se
  • DP1 – křídlo dveří je z nehořlavých materiálů – kov, ocel apod.
  • C – součástí dveří je zavírač
  • S – dveře jsou kouřotěsné

Důležité je doložení potřebných certifikátů, které jsou podkladem pro možnost takto označovat nabízené dveře.

Článek Bezpečnostní a protipožární dveře do rodinného domu? Dnes žádný problém byl publikován 28. července 2016 v 00.00 v rubrice PR články. Autorem článku je Inzerce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...