V čem nosit peníze aneb jakou peněženku vybrat?

Tagy:  peněženka, jak vybrat peněženku

 V čem nosit peníze aneb jakou peněženku vybrat?

Hádejte, co je to? Máme to stále v tašce či kapse, každý den to otevíráme a často na obsahu té věci závisí, co budeme či nebudeme dělat nebo kupovat. Někdy nám praská ve švech, jindy v té věci máme vítr. A není to telefon. Hádáte správně, peněženka.

Nezbytnost i vizitka

Když se zamyslíte nad tím, kolikrát denně peněženku berete do ruky, ať už jen proto, že ji chcete dát z tašky do tašky, anebo chcete platit či z ní vytáhnout doklady, zjistíte, že je to velmi často.

Peněženku ukazujeme v obchodech, na úřadech, v bankách, na schůzkách, večer v klubu nebo restauraci. Stejně jako boty či hodinky by měla být kvalitní. Můžete mít v peněžence tisíce, ale jakmile bude ošoupaná, špinavá, politá či celkově nekvalitní, nezaujmete. Peněženka je zkrátka vizitkou, ať už se vám to líbí nebo ne.

Na trhu je peněženek nepřeberné množství. Moderní dámské i pánské peněženky však něco stojí, proto vybírejme pečlivě a tak, aby nám peněženka vydržela co možná nejdéle.

Podle čeho vybrat kvalitní peněženku?

Při výběru je nutné vědět, co vše v peněžence budeme nosit. Někdo v ní má vše – od dokladů, přes platební karty po drobné a bankovky. Jiný má peněženku čistě jen na peníze, někteří dokonce pouze na papírové. Rozdíly jsou i mezi peněženkami dámskými a pánskými, u dámských převažuje obdélníkový tvar, pánské jsou více čtvercové a často menší.

Pečliví buďte při výběru materiálu. Nejčastější je koženka, která je šetrná z hlediska ekologického, avšak pozor na brzké ošoupání. Kůže je známkou luxusu i delší životnosti, někteří však mohou argumentovat ochranou zvířat a my tento názor plně respektujeme. Zcela nevhodné jsou však plátěné peněženky (pokud je nemáme jako stylovku k dovolenkové plážové kabelce). Rychle se ničí a působí ne vždy hezky. Výjimkou jsou peněženky s vyšívanými vzory, které řadíme naopak k luxusnějším kouskům.

Barvy – jakou zvolit?

Stylové peněženky v tradiční černé barvě jsou prostě klasika. Černou nic nezkazíte, je to evergreen. Zejména u pánů je černá spolu s hnědou téměř jedinou volbou. Světle i tmavě hnědé moderní peněženky jsou k dispozici v mnoha odstínech, od světlounké hnědé po kaštanové tóny. I u žen bývají nejčastěji volenými barvami hnědá a černá. Veselé barvy jsou vhodné spíše pro neformální příležitosti a nebo tam, kde na výběru peněženky tolik nezáleží.

Článek V čem nosit peníze aneb jakou peněženku vybrat? byl publikován 25. června 2016 v 07.00 v rubrice Ostatní a PR články. Autorem článku je Barbora Keprdová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...