Novinka u eshopů – odložená platba

Tagy:  internetový obchod, eshop

Novinka u eshopů – odložená platba

Chcete si koupit přes internet nějaké zboží, ale zrovna nemáte peníze? Některé e-shopy vám umožní tento problém jednoduše vyřešit. Výrobek si koupit můžete, platit budete až později. Tuto službu využívají hlavně e-shopy, které chtějí získat důvěru zákazníků.

Nemáte peníze, zaplatíte až za dva týdny

Výrobek si prostě objednáte, vyzkoušíte a zaplatíte až za 14 dní. Tento systém je u nás nový, ale to neplatí v jiných státech, kde je tato služba celkem běžná. Jedná se o Německo nebo Švédsko. Jako úplně první přišla s touto službou švédská společnost Klarna v roce 2005. Dnes tvoří odložené platby v této zemi asi 40% podíl na trhu.

Odložení platby o dva týdny nabízí v Česku zatím jen malá část internetových obchodů. Je to přibližně 300 obchodů z téměř 37 000. Většinou se jedná o menší e-shopy, které chtějí nalákat zákazníky, získat jejich důvěru, ale také se odlišit od ostatních konkurentů. Poslední dobou se mezi malými e-shopy začínají objevovat i větší obchody. Mezi ně patří e-shop Mironetu, Datartu nebo Rohlik.cz. Hovoří se také o tom, že by odložené platby mohly zavést i CZC.cz nebo Mall.cz.

Nebude to zadarmo

Existují tři systémy, které vám tyto odložené platby umožní. Jsou to Twisto, KupNajisto a FerBuy. Všechny fungují podobně. Zákazník si při objednávce zvolí tento způsob platby. E-shop zásilku připraví k expedici, ale dále už se o vše stará poskytovatel služby odložené platby. Ten ve chvíli expedice uhradí zboží e-shopu a dále se zákazníkem už komunikuje pouze on a nikoliv e-shop.

Možná čekáte na nějaký háček a ano existuje. Jako každá služba není zcela zadarmo. FerBuy si neúčtuje nic, ale musíte přesáhnout částku 7 000 Kč. Služby Twisto a KupNajisto si účtují příplatek 39 Kč, přičemž u první služby je objednávka limitována částkou 10 000 Kč a v druhém případě 5 000 Kč. Firmy, které poskytují tyto služby ještě požadují transakční poplatky od e-shopů – určitou část z hodnoty objednávky.

Úvodní obrázek: Yuri Samoilov/flickr.com

Článek Novinka u eshopů – odložená platba byl publikován 11. května 2015 v 00.00 v rubrice Novinky a Ostatní. Autorem článku je Nikol Havlatová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...