Incoterms 2000 dodací podmínky

Tagy:  mezinárodní obchod, dodání, dodací podmínky, Incoterms, dopravné, přeprava

Incoterms 2000 dodací podmínky

V oblasti obchodu je velmi důležité stanovit optimálně veškeré podmínky, podmínky dodací nejsou žádnou výjimkou. Zejména pokud máme obchodního partnera v zahraničí, platí to minimálně dvojnásob. Čas od času se však s problematikou dodacích podmínek setkají i běžní kupující.

O dodacích podmínkách

Dodací podmínky jsou důležitou součástí kupní smlouvy. Stanovují, jakým způsobem bude kupujícímu zboží dodáno. Řeší se zejména fyzické předání zboží a také náklady a riziko související s dodáním. Málokdy totiž ve světě obchodu platí to, že si kupující osobně vyzvedává zboží přímo u prodávajícího nebo že naopak prodávající dodá až ke dveřím. Obvykle zboží putuje za využití služeb dalších subjektů.

Incoterms 2000

Aby byl mezinárodní obchod snadnější a bezpečnější, vydávají různé organizace dokumenty a doporučení, která přejdou ve všeobecně využívaný standard. Takový případ jsou třeba právě Incoterms 2000, což je soubor doložek, které charakterizují různé dodací podmínky. Obchodní partneři se pouze domluví na jedné konkrétní doložce, která pak bude pro jejich případ závazná. Obě strany tak přesně vědí, jakým způsobem bude zboží dodáno.

4 kategorie, 13 doložek

Celý soubor sestává ze 13 doložek, které jsou rozděleny do 4 kategorií. Od roku 2011 může být použita i nová verze obsahující pouze 11 doložek dělených do 2 kategorií. Doložky se standardně označují zkratkami odvozenými od anglických názvů. Eliminují se tak možná nedorozumění.

Kategorie E

V této kategorii nalezneme pouze jednu doložku, a to doložku EXW neboli ze závodu. V tomto případě kupující přejímá zboží přímo u prodejce, okamžitě na něj přecházejí náklady i rizika.

Skupina F

Skupina F dostává podtitulek hlavní přepravné neplaceno. Známe doložky FCA, což znamená vyplaceně dopravci, FAS vyplaceně k boku lodi a FOB vyplaceně na loď. K předání dochází buď na ujednaném místě nebo v ujednaném přístavu. Na předání zboží je opět vázán přechod nákladů a rizik.

Skupina C

U skupiny C platí hlavní přepravné prodávající. Známe 4 doložky – u doložky CFR se jedná o dodání do přístavu určení, u doložky CIF je navíc prodávajícím zajištěno pojištění. V obou případech riziko přechází na kupujícího s naloděním. U CPT je placena přeprava do ujednaného místa, u doložky CIP kupující zajišťuje i pojištění.

Skupina D

Ve skupině D došlo ke změnám v roce 2011. Jedná se o doložky dodání. DAT počítá s dodáním do terminálu, DAP do sjednaného místa a nakonec u DDP prodávající jistí dopravu do místa určení i placení cla.

Článek Incoterms 2000 dodací podmínky byl publikován 19. července 2011 v 00.00 v rubrice Podnikání. Autorem článku je Pavla Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...