Rodiny s dětmi v roce 2015 ušetří

Tagy:  porodné

Rodiny s dětmi v roce 2015 ušetří

Dnes není lehká doba. Natož pokud jste rodiči a musíte se postarat a uživit svoje potomky. Pravděpodobně hledáte možnosti, jak ušetřit kde se dá. Od příštího roku začnou pro rodiny s dětmi platit novinky, které vám ušetří alespoň nějakou tu korunu. Které to jsou?

Porodné i za druhé dítě

Od roku 2015 dostanete porodné i na druhé dítě. Pro první bude činit stejně jako letos 13 000 Kč. Pokud se vám narodí vícerčata, můžete očekávat porodné 19 500 Kč. Nově dostanete porodné i na druhé dítě, a to ve výší 10 000 Kč.

Levnější školka

Rodiče, kteří umisťují své ratolesti do mateřské školky budou moci také ušetřit. Jeden z nich bude mít možnost uplatnit daňovou slevu. Jak vysoká sleva bude záleží na prokazatelně vyložených výdajích za péči ve školce. Zatím není jasné, jestli tato norma začne být platná ještě letos nebo až od začátku příštího roku.

Daňové zvýhodnění

V příštím roce by mělo dojít ke zvýšení daňové slevy na druhé a další děti. Letos si rodič mohl uplatnit na jedno dítě daňové zvýhodnění ve výši 13 404 Kč. Rodiče se dvěma a více dětmi si při uplatnění slevy budou moci přilepšit o 2 400 Kč za rok, na třetí a další děti si jeden z rodičů bude moci uplatnit slevu o 3 600 Kč vyšší.

Pokud jste rodičem dvou ratolestí, polepšíte si měsíčně o 200 Kč, jelikož sleva na druhé dítě se zvýší na 1 317 Kč/měsíc. Jestliže máte 3 a více dětí, přilepšíte si o 500 Kč, protože zvýhodnění na třetí dítě vzroste dokonce o 300 Kč na 1 417 Kč/měsíc. Prostě čím více dětí, tím vyšší sleva.

Nižší DPH na pleny

Dalším pozitivem pro rodiny s dětmi je vytvoření nové snížené daňové sazby, které se týká léků, knih, ale hlavně dětských plen a dětské výživy. Místo původní 15% sazby bude na tyto výrobky platit snížená 10% DPH.

Úvodní obrázek: Vladimir Pustovit/flickr.com

Článek Rodiny s dětmi v roce 2015 ušetří byl publikován 15. prosince 2014 v 00.00 v rubrice Ostatní. Autorem článku je Nikol Havlatová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...