Jak dát do pořádku své finance před koncem roku?

Tagy:  finance, domácnost, mobilní aplikace, vánoce, nový rok

Jak dát do pořádku své finance před koncem roku?

Předsevzetí: Dát finance do pořádku

Každý z nás si novým rokem dává různá předsevzetí – změna životního stylu, změna zaměstnání, změna přístupu k mezilidským vztahům. V seznamech předsevzetích se často nachází i mnoho položek z oblasti financí. Dát do pořádku své finance je jistě jedno z nejčastějších novoročních přání. Proč ale řešit finanční situaci až v začátcích nového roku? Je třeba si uvědomit, že „dát finance do pořádku“ vyžaduje určité dlouhodobé plánování. Proč si tedy nedat finance dohromady již před Silvestrem ba dokonce před Vánoci.

Vánoce jsou svátky marketingu, nepodlehněte jim

O Vánocích totiž nedostává zabrat pouze naše zdraví, ale především náš rozpočet. Často díky nim pak vstupujeme do nového roku s velmi nízkými čísly na bankovním účtu, v tom nejhorším případě dokonce s dluhy. Rada číslo 1 proto zní, při nakupování dárků svým blízkým myslete ekonomicky a nenechte se zlákat marketingovými kampaněmi obchodních domů a značek.

Myslete do budoucna, ale nezapomeňte na závazky z minulosti

Zhodnoťte, jaké závazky si s sebou berete do dalšího roku. Pokud i do nového roku nevyhnutelně vstupujete s dluhy, přemýšlejte, jakým způsobem se s nimi efektivně vypořádat a hlavně, co nejrychleji. Řešení může být často snadnější než si myslíte například více půjček jde zkonsolidovat, tedy sloučit, tak pro vás budou vaše závazky přehlednější a ubude vám tak spousta transakčních nákladů, navíc banky v tomto případě často nabízejí možnost vyplacení vašich závazků.

Pokud je vaše finanční situace trvale stabilní, přemýšlejte o možných investicích v novém roce například o investicích do pojištění, spoření, cenných papírů, drahých kovů, obrazů, realit či úplně obyčejných věcí jako například o rekonstrukci vašeho bydlení či nákupu dražší dovolené na léto.

Sledujte vývoj svých financí po celý rok

Android aplikace Domácí finance jednoduše, foto: Google PlayAndroid aplikace Domácí finance jednoduše, foto: Google Play

Naučte se v novém roce používat grafické nástroje pro sledování vývoje vaší finanční situace. Na internetu je možno nalézt spousty nástrojů, kterými lze sledovat průběh vašich financí. Oblíbené jsou například mobilní aplikace, do kterých zapisujete pravidelné příjmy, jednorázové příjmy a veškeré výdaje. Aplikace je vhodná například pro studenty, kterým pomáhá hospodařit, co nejvíce efektivně. Například jedna z uživatelsky nejoblíbenějších aplikací – Domácí finance jednoduše je ke stažení na Google Play. Tato aplikace sleduje vaše příjmy a výdaje, takže máte jasný přehled o bilanci svých financí, navíc je schopna graficky zpracovat kategoricky roztříděné výdaje, takže uvidíte za co utrácíte nejvíce. V rozšířené verzi je možné aplikaci propojit dokonce s vašim bankovním účtem.Pokud nejste fanoušek mobilních aplikací a moderních vymožeností, můžete si podobný přehled utvořit ve vlastní účtovacím sešitu.

Článek Jak dát do pořádku své finance před koncem roku? byl publikován 14. prosince 2018 v 00.15 v rubrice Ostatní a Pojištění. Autorem článku je Renáta Holcová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...