8 tipů pro zdravé firemní finance

8 tipů pro zdravé firemní finance

Úspěšná správa financí je noční můra všech začínajících podnikatelů a živnostníků. Když se však budete už od začátku svého podnikání držet zdravých finančních návyků, nemusíte se bát, že vás na konci zúčtovacího období bude čekat nepříjemné překvapení.

Nastavte si dobré finanční návyky.Nastavte si dobré finanční návyky.

Obavy z bankrotu či špatné finanční bilance jsou (nejen) na začátku podnikání naprosto běžné. Abyste takovým nepříjemným situacím předešli, musíte se vzdělávat. Pochopením základních dovedností potřebných pro provoz podniku si vytvoříte stabilní finanční budoucnost. Přesto ani znalost jednoduchých účetních úkolů, procesu žádostí o půjčku nebo vypracování účetní závěrky nestačí, kromě nich je důležité udržovat především ve financích pořádek. K udržování perfektního pořádku a přehledu ve vašich firemních financích vám může pomoci osm základních pravidel.

1. Stanovte si plat

Když vedete malou firmu, může se snadno stát, že investujete všechny peníze do běžných denních operací. Ano, tyto peníze navíc vám mohou pomoci nastartovat vaše podnikání k udržitelnému růstu, nicméně i jako majitel firmy byste si měl vyplácet mzdu. Pamatujte si, že i vy jste součástí podniku a patří vám tedy náležitá odměna. Neznamená to, že si budete vyplácet horentní sumy, ale nějakou výplatu byste si dávat měli. Pravidelný plat si posílejte na oddělený účet. Nikdy nemíchejte firemní a soukromé peníze dohromady.

2. Investujte do růstu

Kromě placení sebe sama je důležité vyčlenit peníze i pro rozvoj a růst firmy. To umožní vaší firmě prosperovat a jít zdravým finančním směrem. Myslete na budoucnost, investujte do inovací i náboru kvalitních zaměstnanců. Lepší úroveň služeb přitáhne nejen zákazníky, ale i ty nejlepší zaměstnance.

3. Dobrá fakturační strategie

Snad každý majitel firmy má nějakého klienta, který má problém se včasným placením faktur. Do správy financí patří i kvalitní řízení peněžních toků, které zajistí zdravé fungování vaší společnosti. Pokud máte ve svém portfoliu klienta, který má špatnou platební morálku, je na čase najít cesty, jak upravit svou fakturaci tak, abyste neztráceli peníze, ani čas. Pokud budete mít příliš mnoho hotovosti vázané na zatím nezaplacené faktury, může to vést k problémům, které často ústí až v bankrot. Začněte s tím, že budete klienty motivovat k brzkému placení faktur například pomocí slevy. Situaci můžete řešit i pomocí třetích stran, které vám pomohou pohledávky vyřešit.

4. Správně rozložené provozní náklady a zálohy

Pokud vám nevyhovuje čtvrtletní či roční nastavení záloh na daně, nastavte si měsíční. Díky tomu budete mít lepší přehled o provozních nákladech.

5. Sledujte své účetnictví

Důležitost této činnosti asi nemusíme nijak zdůrazňovat. Vyčleňte si každý týden, měsíc nebo dokonce den určitou dobu na tuto kontrolu. Budete tak mít dobrý přehled o firemních financích, splatnosti faktur, faktur po splatnosti a podobně. Pokud nebudete finanční toky pravidelně sledovat, může dojít k chybě, ať už úmyslné nebo neúmyslné.

6. Zaměřte se na výdaje, ale také návratnost investic

Měření výdajů a návratností investic vám poskytne jasný obrázek o tom, které investice dávají smysl a které bude lepší ukončit. Na návratnost investic byste si u malého podniku měli dávat pozor dvojnásob, pokud to nebudete dělat, snadno můžete udělat chybu. A špatná investice může znamenat v budoucnu velké problémy.

7. Nastavte si dobré finanční návyky

Malé firmy nemají tolik prostředků na sofistikované softwary nebo účetní týmy, které se starají o evidenci tržeb, výdajů a aktualizaci finančních záznamů. Jenomže i pro ně je to velmi důležité, díky tomu budete mít přehled a předejdete podvodům a jiným rizikům.

8. Plánujte dopředu

Dělejte si plány do budoucna. Ano, je potřeba přednostně řešit problémy, které vás pálí dnes, ale bez finančního plánování se neobejdete. Jedině tak se vám podaří udržet krok s konkurencí. Do plánování budoucnosti patří i vytvoření rezerv na horší časy. Finanční rezerva pro firmu by měla být dost velká, aby pokryla 3 měsíce fungování.

Článek 8 tipů pro zdravé firemní finance byl publikován 27. května 2020 v 00.00 v rubrice Podnikání. Autorem článku je Redakce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...