Chyby, které vás zbytečně připravují o peníze

Tagy:  spořicí účet, investice

Chyby, které vás zbytečně připravují o peníze

Mnozí z nás se rozčilují nad tím, že nechápou kam se všechny jejich vydělané peníze rozkutálí. Většina z nás si to neuvědomuje, ale svými vlastními chybami, nezájmem nebo nepozorností přicházíme ročně o tisíce korun. Jak to napravit?

1. Na spořicím účtu nezbohatnete

Spořicí účty by měly sloužit k uložení peněz, kterými pokryjete nečekané výdaje (rozbije se vám auto, přestane fungovat lednička atd.). Na tomto účtu byste tedy měli mít uloženou částku ve výší asi 3 až 4 vašich mezd. Pokud pracujete v oboru nebo ve firmě, kde hrozí ztráta místa, potom samozřejmě více. Pokud máte k dispozici našetřeno více peněz určitě se vám nevyplatí zbytečně je držet na spořicím účtu s nízkým úrokem.

2. Strach z investice

Není se moc čemu divit, že lidé mají strach z investování. V ČR není tato činnost příliš rozšířená a navíc některá politická rozhodnutí k jistotě nepřispívají. Pokud se ale v investovaní trochu vzděláte a začnete investovat sami, můžete dosáhnout nadprůměrných výnosů. Vaše peníze zhodnotíte určitě více než když je necháte na spořicím účtu.

3. Smíříte se s první nabídkou

Možná jste líní nebo zkrátka nemáte čas. Pokud ale řešíte každou korunu určitě se vám vyplatí mít přehled o nabídkách, cenách a případných slevách. Ať už se jedná o mobilní tarif, internet, elektřinu, plyn, pojištění, ale třeba i nákup elektroniky.

4. Nezajímáte se o finanční produkty

V dnešní době existuje mnoho bank, které nabízí různé finanční produkty s různými podmínkami. Chce to se opravdu zajímat, číst, vzít si v bance nějaké letáky a potom vybírat. Bojíte se investic a našli jste spořicí účet s dobrým úrokem? Nenechte se ale ošálit. Banka může požadovat splnění určitých podmínek, abyste daný úrok dostali. To stejné platí i o jiných druzích účtů nebo o kreditní kartě.

Úvodní obrázek: reynermedia/flic­kr.com

Článek Chyby, které vás zbytečně připravují o peníze byl publikován 4. ledna 2016 v 00.00 v rubrice Investice a Ostatní. Autorem článku je Nikol Havlatová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...