Jaká jsou úskalí hotovostních půjček?

Tagy:  půjčka 25 000 Kč; nebankovní hotovostní půjčky; nebankovní půjčky; půjčky

Jaká jsou úskalí hotovostních půjček?

Chybí vám peníze? Chcete je rychle a na ruku? I to je dnes možné díky bankovním i nebankovním hotovostním půjčkám. Ovšem je dobré vědět, nač si dát při sjednávání takové půjčky pozor.

Výhody vám poskytovatel vyjmenuje v superlativech, ovšem na negativa moc neupozorňuje. A tak v reálu máte na talíři mnoho výhod, a na mínusy si přicházíte až vzápětí – po sjednání. A to je již pozdě cokoli řešit, nebo vybírat jinde. Proto pátrejte po plusech i mínusech vždy předtím, než někde na hotovostní půjčku kývnete.

Klasická hotovostní půjčka

Je poskytnuta bankovním subjektem a návštěvě pobočky se povětšinou nevyhnete, přičemž je nutno dokládat příjem, více osobních dokladů a velmi často mají tyto bankovní půjčky přísnější podmínky než ty nebankovní. Jejich sjednání trvá déle a často (ne li vždy) je nelze sjednat online, už vůbec ne doma, a zřízený (nějaký) účet musíte mít vždy. Obligátní a samozřejmou podmínkou je v mnoha případech fakt, že jste již nějakou dobu klientem dané banky.

Když se řekne nebankovní hotovostní půjčka

Hotovostní nebankovní půjčky nabízejí a poskytují nebankovní subjekty. Nejsou to tedy banky, ale firmy a subjekty, které mají licenci České národní banky k takovéto finanční činnosti. A tak není problém mít do několika hodin doma třeba půjčku 25 000 Kč.

Plusy hotovostních nebankovních půjček

  • Téměř vždy lze nebankovní hotovostní půjčky sjednat od stolu – online
  • Zástupce poskytovatele půjčky vás také může navštívit přímo doma a vše s vámi na místě dořešit
  • Často nepotřebujete ani bankovní účet a finance obdržíte přímo na ruku
  • Nemusíte nikam na pobočku subjektu, nebo běhat od jednoho k druhému a zjišťovat podmínky
  • Není nutno udávat účel půjčky
  • Peníze dostanete až domů – buď přímo do ruky, nebo na účet, a to do několika hodin (většinou do 48 hodin) od sjednání
  • Můžete díky takové půjčce získat docela vysokou částku v hotovosti

Mínusy hotovostních nebankovních půjček

  • Doručení do domu (hotově i na účet) něco stojí, rychlost a komfortnost je vykompenzována poplatkem
  • Všechny poplatky (za rychlost, za sjednání, za platbu hotově) jsou u nebankovní půjčky vždy vyšší než u běžných půjček v bance
  • Nebankovní hotovostní půjčka má i při vyšších částkách krátkou dobu splatnosti v řádu maximálně několik desítek měsíců a tím vysoké měsíční splátky, které se ve finále plátci velmi těžko hradí
  • Na půjčku dosáhnou i lidé s velmi nízkými příjmy, nebo ti v nepříjemných finančních situacích, čímž stoupá riziko nesplacení a s ním spojená nemalá penále, která pak částku vyšroubují hodně vysoko

I když se zdá z našich řádků, že kladů nebankovních hotovostních půjček je stále více než záporů, dobře zvažte jakou, u jakého subjektu a v jaké výši si takovou půjčku sjednáte. Někdy je lépe využít té bankovní, byť je její sjednání složitější. Ať pak nejste při splácení nemile překvapeni.

Zdroj foto: Pixabay.com

Článek Jaká jsou úskalí hotovostních půjček? byl publikován 16. května 2018 v 01.15 v rubrice PR články. Autorem článku je Pavla Jelínková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...