Jak vybrat vhodnou půjčku? Dívejte se na úrok a RPSN

Tagy:  spotřebitelská půjčka, úrok, RPSN, koeficient navýšení, Česká spořitelna

Jak vybrat vhodnou půjčku? Dívejte se na úrok a RPSN

Spotřebitelský úvěr je nejjednodušší a nejrychlejší půjčka. Na co úvěr chcete je jen na vás. Při výběru toho pravého úvěru se orientujte podle úroku a RPSN.

Úrok

Úrok je to nejdůležitější, co nás vždy zajímá, ať už peníze vkládáme nebo si je půjčujeme. Úroková sazba je vyjádřena v procentech a je to odměna za poskytnutí finančních prostředků. Měsíční úroková sazba se využívá v případě úvěrů prostřednictvím kreditních karet, jinak se stanovuje roční úvěrová sazba. Banky úrok připíší ve prospěch účtu nebo na jeho vrub odepíší poslední den úročeného období.

RPSN

RPSN (roční procentní sazba nákladů) je úroková míra a koeficient navýšení. Tento ukazatel lze použít pro posouzení finanční náročnosti úvěru. Čím vyšší RPSN, tím vyšší je úvěr. RPSN v sobě zahrnuje veškeré náklady spojené s úvěrem – úrokovou sazbu, poplatky, pojištění atd.

Koeficient navýšení

Výpočet koeficientu navýšení je jednoduchý, k celkové částce se započítají veškeré náklady (úrok, všechny související poplatky atd.). V tomto ukazateli ovšem není zahrnuta časová cena peněz.

Například:

Pokud si půjčíte 5 000 Kč a zaplatíte 6 500 Kč. Koeficient navýšení je 1,3, tzn. že poskytovateli zaplatíte o 30% víc, než jste si půjčili.

Žádost o půjčku

O půjčku můžete zažádat online a poskytovatel úvěru vás pak bude kontaktovat. Nemusíte plýtvat časem na pobočce, ale vše vyřídíte v pohodlí z domova.

Tak třeba půjčku od 20 000–700 000 Kč z České spořitelny můžete získat od úrokové sazby 6,9%, za pár minut a využijete jí na cokoliv. Žádost vyplníte online, na chvíli navštívíte pobočku, kde během krátké chvilky vše vyřídíte a pak vám jen jsou jen obratem připsány peníze na účet.

Například:

V případě, že si půjčíte neúčelovou půjčku 150 000 Kč na 8 let s úrokovou sazbou 11,6% a hodnotou RPSN 12,8% + 1 500 Kč za zpracování úvěru, pak budete měsíčně platit 2 450 Kč.

Porovnání nabídek

Když si dáte tu práci srovnat půjčky , můžete díky tomu najít nejvýhodnější úvěr dle vašich požadavků. Pouze v případě, kdy si porovnáte nabídky dle zadaných parametrů máte jistotu, že najdete nejbezpečnější, nejrychlejší a nejspolehlivější finanční řešení.

Článek Jak vybrat vhodnou půjčku? Dívejte se na úrok a RPSN byl publikován 8. ledna 2018 v 23.45 v rubrice PR články. Autorem článku je Karolína Arnoštová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...