Jak zvítězit nad démonem prokrastinace

Jak zvítězit nad démonem prokrastinace

Známe to všichni už od střední školy – vždycky se našla nějaká činnost, která byla důležitější než učení – třeba utřít prach, zapilovat si nehty nebo se podívat na e-mail. A není tomu jinak ani v pracovním životě, a dokonce ani tehdy, když práci hledáme. Nemusíme snad dodávat, že se za prokrastinování následně proklínáme, a že nám nic dobrého do života nepřináší. Jak to změnit a vymýtit prokrastinaci ze svého pracovního života? Níže najdete několik praktických rad:

Rozdělte si svou práci na několik dílčích kroků

Jedním z důvodů, proč odkládáme důležitou práci je právě pocit, že je jí na nás moc. Tento pocit zmírníte tím, že si nějaký komplexnější úkol rozdělíte na dílčí kroky – nebude už vám pak připadat, že se pouštíte do něčeho absolutně nezvládnutelného. Vždycky myslete jen a pouze na splnění daného dílčího úkolu a až potom začněte dělat něco dalšího. Uvidíte, jakou ze sebe budete mít radost, až vám bude práce pod rukama ubývat!

Eliminujte svá největší prokrastinační lákadla

Buďte k sobě upřímní a zkuste stanovit konkrétního činitele, který vás od důležité práce odvádí nejčastěji a na nejdelší dobu. Je to třeba čtení blogu nebo diskuse na facebooku? Zkuste si dát tyto stránky do záložek, které pak umístíte do složitěji přístupné složky vašeho prohlížeče. Tím, že se k nim budete dostávat složitější cestou se na ně budete pravděpodobně dívat daleko méně často.

Obklopujte se inspirativními lidmi

Pravdou je, že naše okolí na nás má velký vliv. Pokud jsou ve vašem okolí samí zahálčiví a unudění lidé, je pak těžké být akční a myslet pozitivně. Naopak, pokud máte to štěstí, že máte ve svém okolí někoho, kdo má energie na rozdávání a skvělé vizionářské nápady, určitě znáte, jak vás takovýto typ člověka dokáže nabít energií. A o tom to je – zkuste vyhledávat lidi, kteří dají vašemu životu pozitivní náboj a nenechají vás „usínat na vavřínech.“

Přestaňte si zbytečně komplikovat život

Častou příčinou prokrastinace bývá mnohdy i přehnaný perfekcionismus – nyní ve smyslu čekání na „ten správný“ čas. Bohužel ale nežijeme v ideálním světě a vždycky se dá najít nespočet různých důvodů a výmluv, proč tu či onu práci ještě odložit. Přestaňte snít o ideálním načasování – většinou je totiž ten správný čas právě teď!

Článek Jak zvítězit nad démonem prokrastinace byl publikován 15. května 2017 v 19.45 v rubrice PR články. Autorem článku je Inzerce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...