Půjčkový byznys. Pozor na mikropůjčky!

Tagy:  půjčka

Půjčkový byznys. Pozor na mikropůjčky!

Lidé často zapomínají, že půjčovat by si neměli na zbytečnosti. Například na dovolenou si půjčit nepotřebujete. Nemáte na ni? Tak na žádnou prostě nepojedete! Pokud ale opravdu potřebujete půjčku a to rychle, můžete využít banku nebo firmy, které vám půjčí. V druhém případě vás to ovšem vyjde draho a je to i dost nebezpečné.

Co je mikropůjčka?

Mikropůjčky neboli půjčky před výplatou u nás fungují už asi 5 let. Jejich rozvoji velmi pomohla novela zákona o spotřebitelském úvěru, který definoval, co je a co není spotřebitelský úvěr. Pro firmy poskytující rychlé půjčky do maximální částky 4 999 Kč nastaly zlaté časy. Od 5 000 Kč už se jedná o spotřebitel­ský úvěr.

Sjednání půjčky je jednoduché, dostupné

Bohužel! Reklamy a různé poutače na půjčky od těchto firem jsou naprosto všude. V autobuse, v rádiu, televizi, časopisech i na internetu. O půjčku můžete požádat pomocí telefonu nebo přes internet. Stačí zavolat, poslat sms nebo vyplnit formulář. Schválení půjčky a poskytnutí peněz na účet nebo osobně trvá maximálně jeden den.

Nesplácíte? Máte problém!

Splatnost je většinou do 30 dnů. Pokud nemáte na splácení, můžete si půjčku prodloužit o další měsíc. To samozřejmě nebude zadarmo. Prodloužení stojí okolo 1 000 Kč. A tady to začíná. Nemáte na splácení a tak musíte zaplatit, abyste za měsíc zase neměli? Začarovaný kruh!

Při nesplácení půjčky dochází k sankcím. Jako dlužník musíte platit poplatky za vytvoření splátkové kalendáře a také vysoké úroky z prodlení. Tedy opět se dostanete do situace, kdy je těžší a těžší původní dluh splatit.

Je půjčkový byznys správný?

Půjčka není sprosté slovo, ale pokud se v některých případech jedná téměř o lichvu, potom už to správné není. Měli bychom se poučit ze zahraničí. Třeba v Belgii, Francii, Itálii a dalších zemích zavedli alternativu pro tento typ půjček. Jedná se o sociální úvěr. Poskytují je neziskové organizace za mnohem výhodnějších podmínek. Možností je také stanovit stejná pravidla pro všechny poskytovatele úvěrů a odstranit spodní hranici 5 000 Kč.

Úvodní obrázek: Images Money/flickr.com

Článek Půjčkový byznys. Pozor na mikropůjčky! byl publikován 19. ledna 2015 v 00.00 v rubrice Půjčky. Autorem článku je Nikol Havlatová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...