Jak správně napsat seminární práci?

Tagy:  napsání seminární práce; laboratorní váhy; levné tonery

Jak správně napsat seminární práci?

Odevzdat v termínu a včas dobře vypracovanou a koncipovanou seminární práci není jednouché. Je to ale podmínka ke zisku zápočtu za daný předmět. Víte, jak seminárku správně napsat?

Prvopočátkem je správná volba tématu. Pokud to v rámci vašeho studia a oboru jen trošku jde, zvolte si takové téma, jež vás bude bavit a tím se vypracování seminárky stane zábavou. A jestli již takové téma není k mání, zkuste si najít téma, k němuž lehce seženete aktuální a nejnovější materiály.

Termín odevzdání seminárky a její plán

Dalším krokem je zjištění termínu odevzdání seminárky a důkladné časové rozplánování prací na seminárce. Tedy shromáždění materiálu k ní, jeho rešerše a studium, a pak pečlivé napsání seminární práce. Než ji začnete psát, udělejte si její osnovu a skompletujte si tak strukturu celé seminární práce.

Osnova seminárky a její sktruktura

Každá seminárka by měla mít titulní list se jménem, názvem oboru a předmětu, poté následuje úvod seminární práce a jeho hlavní pasáž. K tomu patří závěr, a pod seminárkou musí být uveden ucelený seznam použité studijní literatury.

Držte se osnovy a rozvržení seminárky

U zpracování seminární práce se striktně držte osnovy a struktury práce. Při zpracovávání můžete využít i současnou techniku – počítač, nebo notebook, externí disk, kalkulačku, anebo dle typu oboru a tématu (pokud je technický) třeba i dalších pomůcek jako jsou přesné laboratorní váhy, které dnes disponují mnoha funkcemi (převody jednotek, procentuální vážení, počítací režim atp.), jež vám při psaní seminárky mohou být užitečné.

Důkladnost se vyplácí

Od počátku postupujte důkladně, rozvrhněte si titulní list, zpracujte úvod a maximální pozornost věnujte hlavní pasáži, kterou kvalitně koncipujte a zpracujte. Nezapomeňte třeba na citace a poznámky pod čarou které obsahují autora a název literatury a rok jejího vydání, případně i číslo stránky z niž citace a poznámka pochází. Ovšem nezapomeňte dobře zpracovat i závěr, kde lze krásně shrnout celé téma a jeho výsledky. Nakonec pěkně sesumarizujte výčet zdrojů literatury.

Zpracování a zálohování seminární práce

Posledním a neméně důležitým krokem je zálohování, práci si jako každý dokument zálohujte, ideálně při samotné realizaci automatickým ukládáním. A celou kompletní seminární práci si uložte jak do složky v pc či noteboooku, ale k tomu ještě do flashky nebo na externí disk.

Závěrečné zpracování seminární práce znamená její uvedení do tištěné podoby. A protože je stránek povícero, určitě si obstarejte dostatek toneru. Naštěstí dnes lze sehnat kvalitní a levné tonery do tiskárny, s kterými tisk nevyjde moc draze. Před samotným tiskem si ještě celou práci opakovaně pročtěte a opravte nalezené chyby. Vždy se nějaké najdou. Vše dobře opravte a upravte. Pak již zbývá jen celý elaborát vytisknout, seřadit, skompletovat a svázat.

Zdroj foto: Tonerdepot.cz; Vahy-obchod.sk; Zaverecneprace.sk; Pixabay.com

Článek Jak správně napsat seminární práci? byl publikován 28. března 2018 v 01.15 v rubrice PR články. Autorem článku je Pavla Jelínková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...