Naučte děti hospodařit s penězi

Tagy:  peníze, spoření

Naučte děti hospodařit s penězi

V dnešní době je nezbytné, aby lidé uměli hospodařit s penězi. Proto je dobré, když už od malička začnete vaše děti vést k tomu, aby si peněz vážily, aby věděly kolik co stojí, ale na druhou stranu se nebály je utratit za něco, co opravdu potřebují. Od jakého věku a jak učit své potomky zacházet s penězi?

Začněte ještě před školou

Děti jsou už ve věku kolem pěti let připraveny na první seznámení s penězi. Vysvětlete jim, jak se peníze vydělávají, za co za všechno je nutné každý měsíc platit, za co peníze dostáváte (tedy jaké je vaše zaměstnání), ale i to, že pokud na něco nemáte dost peněz, zkrátka si to nemůžete pořídit.

Od kasičky ke kapesnému až po brigádu

Můžete dítěti pořídit i kasičku, do které si bude moci dávat peníze, které dostane třeba od prarodičů. Někteří rodiče se s dětmi dohodnou, že jim budou platit za nějaké domácí práce – vynesení koše, uklizení pokojíčku atd. Je otázka jestli je to dobrý nápad, ale někde to funguje velmi dobře. V každém případě by částka měla být spíše symbolická. Jednou za čas si spolu peníze z kasičky přepočítejte a řekněte mu, co si za konkrétní sumu může například koupit.

Ve vyšším věku dítě pravděpodobně zatouží po kapesném. Jak vysoké by mělo být? Je to těžké určit. Měli byste se zajímat o to, kolik mají kapesné jeho spolužáci a určit mu přibližně stejné.

Upozorněte vaše potomky, že od 15 let si můžou přivydělávat na brigádě. Pokud si nějakou najdou, oceňte jejich snahu. Práce jim určitě neuškodí, jestliže nebude narušovat školu (nejlepší je tedy jen pár hodin v týdnu nebo přes prázdniny). Začnou si potom více vážit peněz.

Buďte dobrým příkladem

A na konec jedna z nejdůležitějších rad. Jako rodič byste měli jít dětem příkladem. A to i pokud se jedná o otázku peněz. Jestliže dítě uvidí, že si kupujete drahé věci (časopisy, oblečení, elektroniku…) a v lednici jsou jenom párky a hořčice, někde bude asi chyba. Ukažte jim, že je nutné přemýšlet o tom, co kupujete. Co je potřeba koupit a bez čeho se nějak obejdete.

Úvodní obrázek: Spirit-Fire/flickr.com

Článek Naučte děti hospodařit s penězi byl publikován 27. prosince 2014 v 00.00 v rubrice Ostatní. Autorem článku je Nikol Havlatová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...