Jak vybrat a koupit byt a nepřijít o úspory? 2. část

Tagy:  byty, koupě bytu

Články v sérii

  1. Jak vybrat a koupit byt a nepřijít o úspory? 1. část
  2. Jak vybrat a koupit byt a nepřijít o úspory? 2. část
Jak vybrat a koupit byt a nepřijít o úspory? 2. část

V první části článku jste se dozvěděli o rozhodnutích, která jsou nezbytná pro výběr bytu. Tedy kde chcete bydlet, v jakém typu bytu chcete bydlet, jestli si najdete byt sami nebo požádáte o spolupráci realitního makléře atd. To je ale jen začátek. V první části jsme končili tím, že je nutné si vybrané potenciální byty projít a důkladně zkontrolovat. Ale pozor! Musíte zkontrolovat nejen samotný byt.

Už máte jasno o tom, který byt z těch, které jste si prošli by mohl být tím pravým? Nezapomeňte, že přichází chvíle, kdy musíte být nejvíce opatrní. Na co se zaměřit?

1. Ověřte si totožnost prodávajícího

Jestli prodejce neznáte osobně, určitě si prověřte jeho totožnost. Klidně ho požádejte o to, aby vám ukázat svůj občanský průkaz – zkontrolujte jméno, příjmení a rodné číslo. Prodávající by měl mít u sebe i dokumenty týkající se bytu (kupní smlouvu atd.).

2. Projděte si výpis z katastru nemovitostí

Výpis získáte na poště nebo na katastru nemovitostí. Z výpisu se dá zjistit spousta důležitých věcí, které vám mohou koupi znesnadnit a nebo vás od ní zcela odradit. Dejte si pozor, aby se majitel shodoval s osobou uvedenou na listu vlastnictví, také si zjistěte jestli je majitel bytu jediným vlastníkem atd. Ve výpisu se dozvíte i o exekucích, věcných břemenech atd.

3. Hlídejte si peníze

Byty nebývají levnou záležitostí. Může se dokonce jednat o nejdražší koupi vašeho života. Určitě byste tedy o tyto peníze neradi přišli. Plaťte proto raději přes notářskou úschovu. Funguje to tak, že u notáře se uloží celá kupní cena. Účastníci – tedy kupující a prodávající – se dohodnou, jaké musí být splněny podmínky k tomu, aby notář peníze prodávajícímu vy­dal.

4. Vždy písemně

Rozhodně požadujte písemnou smlouvu, protože u nemovitostí musí být uzavřená písemná smlouva. Ústní dohoda je neplatná!

Úvodní obrázek: Sarah Ackerman/flickr.com

Článek Jak vybrat a koupit byt a nepřijít o úspory? 2. část byl publikován 11. listopadu 2014 v 00.00 v rubrice Investice a Ostatní. Autorem článku je Nikol Havlatová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...