Kryptoměna jako zajímavá investice

Tagy:  kryptoměna, bitcoin, digitální měna

Kryptoměna jako zajímavá investice

Kryptoměna je druh moderní digitální měna, která existuje v digitální měně, nikoliv fyzicky a má podobné ekonomické charakteristiky jako zlatý standard.

Charakteristické vlastnosti:

Decentralizace – měnu nemůže kontrolovat žádná instituce

Sledování transakcí v síti ve veřejné databázi blockchain

Nulové poplatky za transakce

Storno nebo zrušení platby po odeslání není možné

Nevýhody kryptoměny

Kromě výhodných charakteristických vlastností, mají kryptoměny také své nedostatky. Jsou to neustále změny v jejich hodnotě, nedořešená otázka regulace a minimum jistot.

Nejznámější kryptoměnou je Bitcoin

Graf vývoje ceny kryptoměny Bitcoin za 1 rokGraf vývoje ceny kryptoměny Bitcoin za 1 rok Autor: Kurzycz

Bitcoin byl vytvořen v roce 2009 jako akademický projekt a nemůže jí ovlivňovat nikdo, ani autor nebo vláda. Jeho hodnota vychází pouze z nabídky a poptávky na trhu. Konečné množství měny v oběhu je předem dáno (21 000 000), takže není možné vyvolat umělou inflaci vytvořením většího množství. Účastníci, kteří komunikují v síti pomocí počítačového programu, jsou buď uživatelé, kteří posílají penze nebo těžaři, kteří potvrzují transakce anebo obojí.

Ke konci května 2017 vystoupal Bitcoin na historické maximum. Jeho kurz se ale občas vyznačuje vysokou volatilitou, což je prudké kolísání ceny v krátkém časovém úseku, proto je jeho využití zatím poměrně malé. V Česku s bitcoinem můžete platit například v e-shopu Alza

Jak získat Bitcoiny

Ve specializovaných směnárnách: OKCoin nebo Bitfinex

V e-shopu s kryptoněnami

Těžbou v poolu (uskupení) nebo sám

Před připojením na směnárnu

Před připojením na směnárnu si nejprve přečtěte recenze od uživatelů, zjistěte si informace o poplatcích, platebních metodách geografickém omezení. Zjistěte si také podmínky ověření identity. Ověření chrání směnárnu i uživatele, některé směnárny však umožňují anonymitu. Každá směnárna má jiný kurz, který se může lišit dokonce až o 10%.

Firmy začaly vydávat své vlastní kryptoměny

Také české firmy podlehly celosvětovému boomu a místo akcií, které jsou svázány mnohými procesními překážkami, chtějí vlastnit virtuální měnu. Láká je hlavně neregulovatelnost a decentralizace, a také možnost úspěšně spekulovat a vydělávat na rostoucích kurzech.

A banky plánují v příštím roce spustit vlastní společnou kryptoměnu USC.

Článek Kryptoměna jako zajímavá investice byl publikován 14. listopadu 2017 v 08.00 v rubrice Investice. Autorem článku je Karolína Arnoštová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...