Jak ušetřit za topení?

Jak ušetřit za topení?

Topná sezona už začala a rána a večery už jsou dost chladné na to, abychom si zatopili. Více jak polovina nákladů na provoz domácnosti jde na topení, proto jsme pro vás sepsali několik rad a tipů, jak za topení ušetřit. Pročtěte si náš článek, jak na to a užijte si zimu a ušetřete.

Spousta domácností, ač nevědomky, zbytečně v oblasti vytápění plýtvá. Dochází k zbytečnému zvyšování teplot, zatěžování radiátorů, nesprávně se využívá termostat nebo teplo uniká okny, dveřmi nebo nesprávným větráním.

Chystáte se stavět nebo na rekonstrukci?

Nejlevnější teplo je to, které nepotřebujete. Na takovém principu fungují pasivní a nízkoenergetické domy, které v současné době vévodí novostavbám. Takové stavby jsou navržené tak, aby byly samy o sobě úsporné a k vytvoření příjemného a komfortního vnitřního prostředí potřebují o znatelně menší objem tepla než klasické stavby.

Snížení energetické náročnosti domu jde samozřejmě docílit také rekonstrukcí, a to konkrétně výměnou oken, dveří, zateplením fasády, střechy a dalšími opatřeními.

Radiátory jsou základ

Před zimou je potřeba zkontrolovat radiátory, zda jsou odvzušněné a jestli je něco nezakrývá. Je velice důležité, aby topení nebylo ničím zakryté nebo mu nestálo něco v cestě. Kvůli tomu pak nemůže kolem nich proudit vzduch, a to vede k energetickým ztrátám. Zbytečně si tak budete ubírat teplo, které má jít do místnosti.

Nejčastějšími překážkami jsou záclony, závěsy, nábytek. Záclony se doporučují na zimu zkrátit, aby nebránily proudění teplého vzduchu a zároveň zabránily proudění studeného vzduchu z oken. Nábytek je pak dobré postavit alespoň 10 cm od radiátorů.

Nepřetápějte zbytečně

Podle odborníků, je každý stupeň navíc značný zásah do rozpočtu. Přetápění místnosti není jednak ekonomické, ale ani zdravé. Je potřeba najít ideální řešení pro všechny i vaši peněženku.

Prvním krokem je správně si nastavit termostat. Nastavení je velmi jednoduché a samotný termostat není finančně náročný. Podle odborníků je dobré v době nepřítomnosti rodinných členů nastavit teplotu kolem 17 °C, v době, kdy už se vracíte domů, pak teplotu zvýšit na 20 °C.

Víte, že…

každý stupeň navíc ( nad 20 °C) zvyšuje spotřebu energie o 6 %. Proto pokud je některým členům rodiny větší zima než ostatním, je dobré v jeho místnosti teplotu zvýšit jinak, například klimatizací s funkcí vytápění. Díky tomu se nebude muset topit v celém domě stejně.

Klimatizace je vhodná také do chladnějších místností, které jsou umístěné na sever nebo v nezateplené části domu. Stejně jako u topení nezapomínejte na pravidelný servis klimatizace.

Na noc stáhněte žaluzie

Pokud máte žaluzie nebo rolety tak na ně nezapomínejte a v noci je používejte. Zabráníte tak uniku tepla stěnami, ale ve dne je opět vytáhněte, aby do místnosti mohly proudit sluneční paprsky. Existují také reflexní fólie, které zabraňují úniku tepla přes okna a vracejí teplo z radiátorů do místnosti.

Krátké, intenzivní větrání

Větrání je důležité i během zimy, ale od toho letního se v mnohém liší. Ideální je přes zimu větrat krátce, ale intenzivně. Tedy 5–10 minut a celým oknem. Díky tomu se do místnosti dostane čerstvý vzduch, sice chladný, ale díky krátké době se nestihnou ochladit stěny a nebude tak potřeba začít více topit, aby opět nastalo příjemné prostředí.

Článek Jak ušetřit za topení? byl publikován 8. listopadu 2018 v 22.15 v rubrice PR články. Autorem článku je Inzerce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...