Prosekejte se džunglí daní!

Prosekejte se džunglí daní!

Byli jste někdy v džungli? Pokud ne, vězte, že vyznat se v ní dokáže jen několik indiánů, kteří po oněch stezkách chodí v podstatě od narození. Na zemi přitom existuje už jenom jediné ještě nepřehlednější místo, kde se každý neznalý návštěvník velmi rychle ztratí. Ač neradi, musíme se do těchto končin, které tvoří právní normy a předpisy týkající se daní, minimálně jednou ročně vydat. I když bychom mačetu na prosekávání se použili opravdu rádi, tentokrát ji necháme doma a raději požádáme některého z těch mála domorodců, aby nám poradil, jakou cestu v neprostupné krajině je nejlepší si zvolit.

Kdo potřebuje daňové poradenství?

Jako běžný daňový poplatník se příliš často s danou problematikou setkáte jen v únoru či březnu, kdy musíte vyplnit daňové přiznání. Už jenom tento akt je opravdu vyčerpávající, většinou však není třeba k tomu přizvat odborníky. Horší situaci mají živnostníci, ti však často nemají dost prostředků, aby si mohli nechat neustále radit. Naprostou nutností je daňové poradenství pro firmy. Ty musí vést často rozsáhlé účetnictví, jehož správa laikem je čistá utopie, která by taky mohla skončit velmi nepříjemnou kontrolou finančního úřadu. A věřte, že berní úřad se s neplatiči daní opravdu nemaže a vás jako majitele klidně může čekat i vězení. Kromě toho musíte samozřejmě doplatit státu všechno, o co jste ho na daních připravili. K tomu platíte i tučné penále navíc, takže se celková částka vyšplhá opravdu vysoko.

Kam utéct?

Jistě vás už někdy napadlo, že byste přesunuli sídlo firmy do jiného státu, abyste se vyhnuli tak obrovskému přísunu legislativy. Zákony o daních se navíc mění jako na běžícím pásu, jejich úpravy a novely jdou do stovek od vzniku samostatné České republiky, tudíž může jít i o deset změn ročně. Než se ovšem k přesunu sídla odhodláte, je třeba si velmi dobře promyslet, kam se budete stěhovat. Může se totiž klidně stát, že byste si svým rozhodnutím ještě uškodili. Země s nižšími daněmi totiž není samospasná a nakonec byste se ještě vrátili zpět do českých luhů a hájů.

Pro jakou zemi se rozhodnout?

Předně si zjistěte, jestli vás v daném státě nečeká ještě více byrokracie než u nás. Mít o trochu nižší daně by se vám kvůli tomu třeba vůbec nemuselo vyplatit, protože by vás doslova zavalily nové předpisy. I daňoví poradci jsou jen lidé, takže nemohou stíhat všechno. Každého samozřejmě láká se přesunout do daňového ráje. Ale právě proto je dost těžké se do nějakého dostat a splnit všechna potřebná kritéria. Vhodné finanční nastavení má vícero států. Třeba v Estonsku platíte daně až ve chvíli, kdy se budou vyplácet dividendy akcionářů. Odpadá tak obrovský problém, kdy firmy na papíře mají stamilióny, ale ve skutečnosti mají problém zaplatit daňovou zálohu, jelikož většina jejich účetního zisku je v pohledávkách. V neposlední řadě si také uvědomte, že jde o prestiž vaší značky, kterou budujete. Mít sídlo v Tanzánii zní možná hezky, jenomže většina nových obchodních partnerů a zákazníků vás začne považovat za nějakou podvodnou firmu, která je určena k vytunelování.

Kdo mi pomůže?

Jak už bylo zmíněno na začátku, není moc lidí, co by se dokonale orientovali v daňové problematice. Jedním z nich však je společnost Moneus. Kromě pečlivě vedeného účetnictví, vám pomůže s mezinárodním zdaněním nebo s vám zkonzultuje, jak nebýt na daních zbytečně oškubáván. S pomocí jejich týmu profesionálů jist najdete nějakou neotřelou metodu, kterou lze použít. Zároveň vám pomůže s už zmíněným přesunem do zahraničí. Někdy může být výhodnější kvůli změně státu založit úplně novou společnost, což se samozřejmě všechno od jejich expertů dozvíte.

Článek Prosekejte se džunglí daní! byl publikován 30. března 2018 v 17.15 v rubrice PR články. Autorem článku je Inzerce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...