Půjčka – nutnost nebo rozmar?

Tagy:  půjčka před výplatou, srovnání půjček, půjčka, výběr půjčky

Půjčka – nutnost nebo rozmar?

Ne každý má tak vysoký plat, aby si mohl zařídit spoření nebo určitou finanční rezervu. Najednou přijdou Vánoce, období dovolených, rozbije se spotřebič nebo přijde vysoký nedoplatek na energie. Nejsnadnějším řešením je pak půjčka, která finanční problém vyřeší. Jen si dejte pozor, aby půjčka problém vyřešila, a ne aby ho prohloubila. Proto si nejprve rozmyslete, zda půjčku opravdu potřebujete a také zda jste schopni ji splácet.

Potřebujete půjčku?

Spoření, foto: Mke HultgrenSpoření, foto: Mke Hultgren

Před tím, než o půjčku požádáte, rozmyslete si, zda ji opravdu potřebujete. Chcete si pouze půjčit na vánoční dárky? Vaše blízké přeci potěší i malý dárek, který dá najevo, že jste si vzpomněli a že je máte rádi. A půjčka na dovolenou? Vždyť na ni můžete během roku šetřit nebo si můžete dopřát relax doma s pár návštěvami masáže, veřejného bazénu nebo kosmetického studia. Máte rádi půjčky před výplatou? Tak to je jen vytloukání klínu klínem.

Jak si půjčit

Vidina rychlých peněz je lákavá, foto: M RachellkitagawaVidina rychlých peněz je lákavá, foto: M Rachellkitagawa

V případě, že je půjčka opravdu nutná, vyberte si v první řadě půjčku u bankovní instituce a využijte srovnání půjček. Jestliže však zjistí, že jste v registru dlužníků můžete se obrátit na nebankovní instituce, které si své klienty tolik neověřují a některé z nich mají stejné úroky jako ty bankovní.

Vybrat si tu nejvýhodnější půjčku v tak široké nabídce je velmi obtížné. Kromě měsíční splátky a úrokové sazby je velmi důležité ověřit, poplatky za sjednání a správu půjčky, podmínky předčasného splacení a také si dejte čas a přečtěte si celou smlouvu.

Když už půjčku máte

V případě, že jste již půjčku dostali, dodržujete i splátkový kalendář. Nejlepší je inkaso nebo trvalý příkaz, ať nemusíte myslet, na jednorázové zasílání platby. Jen v případě trvalého příkazu ho nezapomeňte zrušit po doplacení půjčky. U splátkového kalendáře dbejte, aby byla platba na účtu věřitele do data splatnosti, jinak můžete dostat pokutu za nedodržení smluvních podmínek.

Když přijdou problémy

Pročtěte si smlouvu, foto: Anna JohnsonPročtěte si smlouvu, foto: Anna Johnson

V případě, že jste si špatně pročetli smlouvu nebo nedodržujete platební kalendář, nehrajte mrtvého brouka, protože to takzvaně nevyhnije, ale raději navštivte dluhového poradce, jehož pomoc je zdarma. Vyřeší s vámi soudní i mimosoudní oddlužení a zastoupí vás při jednání. Po analýze vašich dluhů dokáže navrhnout adekvátní splátkový kalendář a vyřeší těžkou životní situaci.

Článek Půjčka – nutnost nebo rozmar? byl publikován 14. února 2018 v 23.00 v rubrice Půjčky. Autorem článku je Karolína Arnoštová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...