Hlídejte si odpracovaná léta

Tagy:  odchod do důchodu, nárok na důchod, odpracovaná léta, důchodové pojištění

Články v sérii

  1. Důchody – starobní a invalidní důchod
  2. Blíží se váš nástup do důchodu? Jak ho vyřídit?
  3. Důchod - kdy na něho máte nárok a kdy můžete odejít do předčasného?
  4. Hlídejte si odpracovaná léta
Hlídejte si odpracovaná léta

Podmínkou odchodu do důchodů není jen důchodový věk, ale také odpracovaný určitý počet let, kdy se platilo důchodové pojištění. S výjimkou horníků, kteří mají odpracování 3 300 směn, mohou odejít do důchodu o sedm let dříve než ostatní.

Důchodový věk

Důchodový věkDůchodový věk Autor: Thomas8047

Hranice důchodového věku pro odchod do důchodu se bohužel neustále zvyšuje. Pro ročníky narozené v roce 1971 bez hledu na pohlaví a počet vychovaných dětí je 65 let. Letos byla vydána novela, díky které hranice důchodového věku již dále neporoste. Zrušila tak sice automatické navyšování věku pro odchod do důchodu pro mladší ročníky, ale o jeho úpravě bude vláda rozhodovat každých pět let.

Kolik let musí být odpracováno

Odpracovaná létaOdpracovaná léta Autor: Annonymus1

Podmínkou získání starobního důchodu v roce 2018 je doba pojištění minimálně 34 let. Každý rok se doba důchodového pojištění zvyšuje a zastaví se až příští rok na povinných 35 letech. Do povinných odpracovaných let se započítává i tzv. náhradní doba pojištění. Patří sem evidence na úřadu práce, péče o dítě mladší 4 let, vojenská a civilní služba a také invalidní důchod pro invaliditu třetího stupně.

Případ dosazení důchodového věku, ale nedostatečná doba pojištění

Na starobní důchod je nárok v případě 20 odpracovaných let a dosažení věku o pět let vyššího, než je stanovený důchodový věk. Dále také ve věku 65 let a splnění podmínek na invalidní důchod nebo odpracování 30 let bez náhradní doby pojištění.

Jak a kde zjistit dobu pojištění

Odchod do důchoduOdchod do důchodu Autor: Judethedude73

Jednou ročně je možné požádat ČSSZ o zaslání informativního osobního listu důchodového pojištění, který obsahuje dobu důchodového pojištění včetně náhradních dob. Kromě toho obsahuje také vše potřebné k určení nároku na důchod a jeho výpočet. Tiskopis můžete poslat poštou nebo elektronicky, pokud máte elektronický podpis.

Informativní osobní list důchodového pojištění následně obdržíte do 90 dnů od odeslání žádosti.

Článek Hlídejte si odpracovaná léta byl publikován 8. února 2018 v 08.00 v rubrice Pojištění. Autorem článku je Karolína Arnoštová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...