Dostali jste výpověď? Poradíme vám, jak si požat o podporu

Tagy:  podpora v nezaměstnanosti, jak zažádat o podporu v nezaměstnanosti, evidence na úřadu práce

Dostali jste výpověď? Poradíme vám, jak si požat o podporu

I když jste nyní přišli o práci a nemáte na nic myšlenky, měli byste si uchovat alespoň jednu myšlenku, a tou je včasná registrace na úřadu práce, jinak můžete přijít o peníze, na které máte nárok. A tou druhou, stejně tak důležitou myšlenkou, je hledání nové práce.

Evidence

Je pravdou, že evidence na úřadu práce není povinná, ale bez ní podporu nedostanete. Jako zájemce o zaměstnání se na úřadu můžete přihlásit již ve výpovědní lhůtě, do evidence uchazečů až po skončení pracovního poměru. Registrace se vyplatí do 3 pracovních dnů po ukončení zaměstnání, jedině tak bude podpora přiznána ode dne následujícího po konci zaměstnání. Při pozdější registraci je podpora přiznává ode dne registrace.

Po zaevidování, přibližně za 14 měsíců, vás čeká skupinový kontakt, kde vám pomohou zorientovat sena trhu práce, řeknou jaké jsou formy kontaktování zaměstnavatele, poradí jak sestavit životopis a jak hledat zaměstnání a také vás připraví na případný pohovor. Dále pak následují individuální schůzky, u kterých je třeba dodržovat termín, jinak vás vyloučí z evidence.

Zdravotní pojištění

Jak bylo již výše zmíněno, včasná registrace se vyplatí, a nejen kvůli podpory, ale i kvůli zdravotnímu pojištění. Za osobu registrovanou v evidenci úřadu práce odvádí zdravotní pojištění stát. V případě, že jste v evidenci od prvního dne po skončení zaměstnání, nemusíte se o platbu za zdravotní pojištění starat. V případě, že se však zaevidujete později, musíte si doplatit zdravotní pojištění za dny, které jste nebyli v evidenci.

*Příklad:

Pokud jste dostali výpověď k 30. listopadu 2017, je třeba se zaevidovat na úřadu práce do 5. prosince 2017 – protože 2. a 3. je víkend a je třeba se přihlásit do 3 pracovních dnů.*

Jak se registrovat a co s sebou

V místě svého trvalého bydliště na úřadu práce vyplníte:

Žádost o zprostředkování zaměstnání

Žádost o zařazení do evidence

Žádost o podporu v nezaměstnanosti

Žádosti můžete vyplnit přímo na úřadu práce nebo také můžete vyplnit elektronickou­ verzi.

Na úřad práce si s sebou vezměte:

  • Občanský průkaz
  • Doklad o nejvyšším ukončeném vzdělání
  • Potvrzení o ukončení pracovního poměru
  • Zápočtový list
  • Potvrzení o výši průměrného měsíčního platu
  • Potvrzení o vyplacení odstupného od zaměstnavatele
  • Evidenční list důchodového pojištění
  • Doklad o zdravotním omezení

Článek Dostali jste výpověď? Poradíme vám, jak si požat o podporu byl publikován 12. prosince 2017 v 08.00 v rubrice Zaměstnání. Autorem článku je Karolína Arnoštová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...