Jak spořit, aby živnostníci neměli chudé důchody

Tagy:  důchodové spoření pro OSVČ, podílové fondy, penzijní připojištění

Jak spořit, aby živnostníci neměli chudé důchody

Důchod bude přiznán jak zaměstnanci tak i OSVČ, ale u jeho výpočtu vznikají určité rozdíly. Oba musejí platit sociální pojištění 27 let, ovšem od příštího roku se počet let zvyšuje na 35 a oba musí dosáhnout důchodového věku. Čím dříve si OSVČ začnou spořit na důchod, tím lépe.

Důchodové pojištění

O výši důchodového pojištění rozhodují OSVČ sami, dle daňového základu. Minimální záloha na sociální pojištění je letos 2061 Kč a tuto částku platí většina živnostníků.

Stát však nabádá živnostníky k platbě vyššího důchodového pojištění s tím, že dostanou vyšší důchod, ale o tak nepatrnou částku, že za to ani nestojí. Na zvýšení penze na dvojnásobek by totiž musel platit čtyřnásobek pojistného po dobu 15 let podnikání. Krom toho státní penze dlouhodobě klesá a bude klesat i nadále.

Názorný příklad:

Pan A si platí 35 let pojištění v minimální výši první redukční hranice, což je 2 061 Kč a bude mít důchod přibližně 6 200 Kč.

Pan B si platí 35 let pojištění v maximální výši první redukční hranice, což je 3 627 Kč a bude mít důchod přibližně 9 070 Kč.

Pan A celkem zaplatí 865 620 Kč a pan B 1 523 340 Kč, což je o 657 720 Kč více. Pokud bude pan B pobírat důchod po dobu 20 let, dostane díky vyšším zálohám na důchodu navíc 688 000 Kč a to je přibližně to samé, co vložil navíc.

Podílové fondy

Výkyvy na finančních trzích jsou přirozený fakt, ovšem ti co investují do podílových fondů, z toho dvakrát nadšení nejsou, pokud tedy ceny na trzích nedosahují svého maxima. V případě, že s investicemi teprve začínáte, zvolte raději akciové investiční strategie.

Podílové fondy jsou přímo doporučovány jako možnost doplňkového spoření na stáří. Peníze z podílových fondů je možné kdykoliv vybrat a vyhnete se dani z výnosů. Možnost získání státního příspěvku máte u účastnických fondů, se kterými můžete investovat stejně jako u podílového fondu.

Graf vývoje akcií za měsíc říjen 2017Graf vývoje akcií za měsíc říjen 2017

Jak fungují podílové fondy

Rozhodnete se investovat do akcií českých společnosti, v té chvíli se stanete podílníkem, který má podíl na majetku fondu. Portfolio manažer rozdělí prostředky mezi akcie různých společností pro zhodnocení vyšší částky peněz.

Koupit akcie nebo podílové fondy je nejvýhodnější, když klesají, protože máte vyšší šanci získat výnos při následném růstu. Nakoupit je můžete prostřednictvím ban­k.

Doplňkové penzijní spoření

Mezi výhody doplňkového penzijního spoření patří státní příspěvek podle výše vkladu. Nevýhodou je 15% daň z výnosu, pokud si ovšem nenecháte částku vyplácet po dobu minimálně 10 let, v tom případě je výplata osvobozena od daně z výnosů.

Z toho všeho vyplývá,

že důchodové pojištění se vyplatí platit ve výši poloviny daňového základu a částku, o kterou byste chtěli důchodové pojištění zvýšit, raději investovat do podílových fondů. Na penzijní pojištění se vyplatí vkládat částku minimálně 1000 Kč měsíčně pro získání státního příspěvku v maximální výši, což je 2760 Kč za rok.

Článek Jak spořit, aby živnostníci neměli chudé důchody byl publikován 7. listopadu 2017 v 08.00 v rubrice Investice. Autorem článku je Karolína Arnoštová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...