Dluhy neutajíte! Zjistěte, kdo je na vás „práskne“

Dluhy neutajíte! Zjistěte, kdo je na vás „práskne“

V životě každého z nás může nastat nespočet neočekávaných událostí, které vyžadují okamžité řešení v podobě většího či menšího objemu finančních prostředků. Drtivá většina zájemců o půjčku míří v první řadě do banky. Tam na ně ale čeká poměrně zdlouhavý a náročný proces, který může skončit neúspěchem.

Banku zajímá nejen výše a pravidelnost příjmu žadatele, ale také jeho bonita a finanční minulost. A právě poslední zmíněná podmínka může pro mnohé klienty znamenat onu pomyslnou STOPku, díky níž banka žádost o půjčku bez pardonu zamítne. Co si vlastně pod pojmem „*finanční minulost*“ představit? Všechny splacené i neuhrazené závazky, které z vás dělají „*osobu veřejně známou*“.

Splácíte řádně? Plus pro vás!

Existuje hned několik registrů, v nichž se shromažďují všechny (anebo jen některé) informace o klientově platební morálce. Máte paušál a s železnou pravidelností jej splácíte? Plus pro vás! To samé platí také pro hypotéku nebo zboží na splátky. V takovém případě na vás bude banka, ale i některé nebankovní společnosti, které tyto registry zajímají, pohlížet jako na osobu známou a spolehlivou. Budete-li splňovat také ostatní podmínky, je zde vysoká pravděpodobnost, že půjčku získáte.

Závazky ignorujete? Ženete se do pekel

Vzali jste si půjčku, ale přestali ji splácet? Pak se vám pravděpodobně ve schránce množí upomínky od věřitele. Pokud je zdárně ignorujete, nejenže bude tato informace v prověřovaných registrech uvedena, také si zaděláváte na pořádný problém, jenž může skončit exekucí a ztrátou střechy nad hlavou. Jakmile následně požádáte o další úvěr, banka vaši žádost obratem zamítne a vám tak nezbyde nic jiného, než požádat o pomoc společnosti, které nabízejí pouze půjčku bez nahlížení do registru.

Jaké registry u nás vlastně fungují?

Mezi základní databáze dlužníků patří Bankovní registr klientských informací (BRKI) a Nebankovní registr klientských informací (NRKI), které doplňuje známý a hojně diskutovaný registr SOLUS, jehož název je složeninou slov „*Sdružení na ochranu leasingu a úvěru spotřebitelům*“.

  • Bankovní registr klientských informací (BRKI): Slouží k poskytování údajů o klientech, jejich důvěryhodnosti a bonitě mezi bankami.
  • Nebankovní registr klientských informací: Jde o zájmové sdružení právnických osob, jehož účelem je zjišťování a předávání informací o klientech mezi leasingovými a úvěrovými společnostmi.
  • Sdružení na ochranu leasingu a úvěru spotřebitelům: Opět jde o zájmové sdružení právnických osob, jehož účelem je prevence předlužování klientů a růstu počtu dlužníků, kteří splácí s časovými prodlevami.

Pravidelná aktualizace uvedených informací

Možná vás zajímá, jak se v registrech projeví informace o půjčce, kterou jste již splatili. Informace o vašem závazku obsahuje původní výši úvěru, datum jeho vzniku, současný zůstatek, výši splátky, termín splatnosti, počet splátek do splatnosti i po splatnosti a sumu splátek po splatnosti. Veškeré údaje se v těchto registrech aktualizují jednou měsíčně.

Víte, že: Pokud splátku uhradíte po datu splatnosti, ale do konce daného měsíce, k zápisu do registrů nedojde.

Banky o vaší morálce budou informovat ostatní

S každou žádostí o úvěr, hypotéku nebo bankovní účet či kreditní kartu, dáváte bankám souhlas s tím, aby si mohly informace o vás mezi sebou vyměňovat prostřednictvím Bankovního registru. Přijde vám to nefér? Pak vás možná potěší skutečnost, že u nebankovních půjček můžete souhlas odmítnout. Bohužel je ovšem u drtivé většiny z nich zatrhnutí kolonky „*Souhlas se zpracováním osobních údajů*“ povinné a bez něj se vám nepodaří žádost o půjčku odeslat.

Problém pomohou vyřešit nebankovní půjčky bez registru

Pokud se vaše jméno v registrech objeví a vy na půjčku banky nedosáhnete, nezoufejte! Naštěstí existují společnosti, které do registrů nenahlíží a mohou tak nabízet půjčky bez registru. Protože však věřitel tímto půjčováním podstupuje riziko, musí si jej kompenzovat výši úroků. Dobře si proto propočítejte, zda vám jedna pozdě uhrazená splátka za případné komplikace a drahé půjčky stojí.

Zpracoval: finanční portál Hyperfinance.cz

Článek Dluhy neutajíte! Zjistěte, kdo je na vás „práskne“ byl publikován 27. ledna 2017 v 02.15 v rubrice PR články. Autorem článku je Inzerce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...